ВТУ разкрива свой филиал в Македония

Проф. Христо Бонджолов

ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" ще бъде първият български и чуждестранен ВУЗ, който ще разкрие свой филиал на територията на Република Македония. Това обяви във вторник ректорът на висшето учебно заведение проф. Христо Бонджолов.

Ръководството на великотърновската Алма матер е подало през август необходимата документация до премиера Зоран Заев. Очаква се до края на септември да има положително решение за разкриване на поделение на ВТУ в македонския университет "Свети Никуле".

"Македонският ВУЗ е международен частен университет, разположен в градовете Свети Никуле и Битоля. Той е с пет факултета, предимно хуманитарни, но търновският университет има какво да предложи по различни направления. Сред тях са филологически, компютърни науки и "Регионално развитие", обясни проф. Бонджолов.

Ректорът на ВТУ уточни, че филологическите специалности ще стартират първо на английски език, като става въпрос за 100 бройки за магистри.

"Имаме отлична работа с докторските програми, а чрез македонския университет работим още и с Косово, Албания и Сърбия, тъй като набират студенти оттам, а това е шанс за нас да привлечем и тези студенти", коментира още проф. Бонджолов.

Той изтъкна, че ще бъдат изпращани търновски преподаватели в Македония, а във ВТУ ще идват студенти докторанти.

"Смятам, че така подкрепяме инициативата на правителството за интегриране на Западните Балкани, като подчертавам, това е работен, академичен проект", категоричен е проф.Бонджолов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование