Вучич иска тотален контрол върху българите в Западните покрайнини

Снимка: Архив

Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич иска да наложи пълен контрол върху Националния съвет на българите в Западните покрайнини, предупредиха от Културно-информационния център на българското национално малцинство в Босилеград, предаде БГНЕС.

Българите в Босилеград смятат, че изборите за кмет там са предрешени в полза на досегашния градоначалник Владимир Захариев. Това предизвика недоволство сред кандидатите за членове на Националния съвет от листата „Да върнем достойнството на народа“ и те поискаха от водача й Стефан Костов да се оттегли. Това можеше да доведе до провал на изборите, защото фактически листата на Владимир Захариев щеше да остане сама.

След няколко заседания Стефан Костов в последния момент отказа да се подчини на членовете и не се оттегли. Седем души кандидати за изборите веднага подписаха декларация, с която се отказват от кандидатурите си и отнемат правото на Стефан Костов да ги представлява и да говори от тяхно име в публичното пространство във връзка с предстоящите избори за Национални съвети на малцинствата.

Двете досега регистрирани листи за Национален съвет на българското малцинство се намират под силно влияние на управляващата Сръбска прогресивна партия. На 21 септември по повод празника на Босилеград председателят на изпълнителния съвет на Сръбската прогресивна партия Дарко Глишич, владиката на Враня Пахомий и висши офицери от армията подкрепиха движението на кмета Захариев.

Във втората листа „Да върнем достойнството на народа“ на Стефан Костов също преобладават общински съветници и членове на Общинския съвет от Прогресивната партия заедно с председателката му Невена Костадинова. Българските малцинствени партии не участват на изборите. Демократичната партия на българите с председател Небойша Иванов, която беше в листата „Съединение на българите“, се оттегли, а председателят на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов заяви, че е „безсмислено да играем уреден мач".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа