Вучич: Силно заинтересовани сме от изграждането на междусистемна газова връзка през България

Снимка: Архив

В навечерието на посещението на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин в Сърбия, президентът на западната ни съседка даде обширно интервю за информационна агенция TACC, в която засегна широк кръг от теми, включително тази за енергийното сътрудничество.

„Ако говорим за това, което има ключово значение за нас – това са енергийните доставки, газта… Близки сме до това да реализираме проект, който по-рано се наричаше „Южен поток“. Става въпрос за пълноценна междусистемна газова връзка между България и Унгария“, подчерта Вучич, като същевременно допълни, че след това Белград ще работи с „Газпром“.

„Много съм благодарен на Алексей Милър за доброто сътрудничество и коректните отношения, както и за добрата цена, определена за Сърбия. Не е същата като в Беларус и някои други страни, но е много добра и е много по-ниска от цената, на която другите предлагат газ. Казвал съм това безкрайно много пъти. Бях под натиск в продължение на пет години от всички страни – вземете газ оттук, вземете газ оттам“, призна държавният глава на Сърбия.

Вучич изрази загриженост за надеждността на доставките на руски природен газ до Сърбия през Украйна. „Но какво да правим, ако един ден това стане невъзможно? Ето защо сме силно заинтересовани от изграждането на междусистемна връзка през България – „Турски поток“, който ще има две разклонения. И така да получаваме газ. Ще говорим за това с Русия.

Разговаряме с „Газпром“ за изграждането на газови електроцентрали в Сърбия и за разширяването на нашия газохранилищен капацитет от 400 милиона куб. м на 750 милиона куб. м, а впоследствие до 1 млрд. куб. метра. Така ще осигурим резерви за пет до шест месеца, ако доставките на газ бъдат преустановени. Ние правим всичко това с „Газпром“, с Руската федерация. Цената на руския газ е несравнимо по-благоприятна за нас от цената на втечнения природен газ, която се предлага чрез Хърватия, през Александруполис и много други места“, категоричен бе сръбският президент.

Коментари

Задължително поле