Вучич: Ще защитим сърбите в северно Косово

Ако се стигне до нарушаване на конституционния ред и до нападения срещу сърбите в северно Косово, ще защитим нашия народ, заяви пред сръбския парламент президентът на Сърбия Александър Вучич.

Той каза, че тази сутрин в 6.29 часа като върховен главнокомандващ е наредил сръбските армейски части да бъдат поставени в пълна бойна готовност, във връзка с арестите на сърби в Северно Косово, съобщи БТА.

"Няма да позволим нова операция "Буря" в която и да е част, където живее нашият народ", заяви Вучич.

Сърбия е получила съобщение от представители на НАТО, че операцията в Северно Косово е насочена против организираната престъпност и корупцията и че затова те не се намесват, каза президентът. Вучич добави, че е чул същото и от представители на Европейския съюз, които са призовали сърбите да се успокоят и да разберат, че операцията на косовската полиция е в рамките на борбата с корупцията.

Според Вучич, унгарски служители в КейФОР /силите на НАТО в Косово/ са се опитали да успокоят ситуацията, но командирът им ги върнал от обратно и казал, че КейФОР няма да се намесва в неща, които са от полицейско естество.

"НАТО съобщи, че това е борба с корупцията и престъпността и че те подкрепят независимо Косово в тази борба", каза Вучич.

Той заяви, че в Косово продължават опитите сърбите да се представят като престъпници и че всичко това се прави, за да се всее страх сред сръбския народ и да се попречи за защитата на Северно Косово.

Коментари

Задължително поле