Земетресение със сила 5.2 по Рихтер разтърси Япония

Съдът гледа мярката за неотклонение на собственика на кучетата, убили човек

Лошото време в Европа взе жертви

Започва приемът на документи за класиране на кандидат-студентите в СУ

Евакуираха летището в Кишинев заради сигнал за бомба

Пуснаха тока в Латинска Америка след срива в електроенергийната система

Експерти обсъдиха използването на финансови инструменти в проекти за ВиК инфраструктура

Приключиха протестите на жълтите жилетки във Франция

Алексис Ципрас предупреди Турция, че ще наложи санкции, ако се потвърдят сондажите за газ край Кипър

Седмокласниците се явяват на матура по БЕЛ

Изтеглете безплатното приложение „Европейски път – Монтана“

На 17 юни 2019 да почерпят

Кианит ни пази от магии Камъкът на истината

Самолет от Милано кацна аварийно в Москва

САЩ разглеждат всички варианти за отговор на Иран

Входът ще избира процента сградна инсталация Етажната собственост ще решава, като делът може да варира от 20 до 40 на сто

Етажната собственост ще гласува колко да е делът на сградната инсталация във сметките на входа.

Спират кражбите на парно

Жителите на един вход ще могат да избират какъв процент да бъде делът на сградната инсталация, която плащат. Това предвиждат промени в Наредбата за топлоснабдяване, внесени, след като съдът миналата година отмени формулата за дялово разпределение. Процентът обаче може да варира от 20 до 40 на сто.

Колко точно ще решава общото събрание на етажната собственост. За високи сгради, в които има отоплителни инсталации с повече от една зона с открито изпълнение по проект, общото събрание може да избере процентът за сградна инсталация да бъде различен за всяка зона.

Този метод е по-справедлив, но на практика държавата казва на съседите – „вие се оправяйте“, коментира за „Труд“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев. По думите му отговорността на „Топлофикация” е до входа на системата, след това тя се носи от живущите в блока.

След като се приспадне делът на сградната инсталация, това което остава се разделя пропорционално на показанията на уредите на съседите, поясни експертът. Обикновено делът на общите части е около 25-30% в една сграда, като в новите пада и до 10 на сто. Ако разходите за общите части са над 40%, то значи някой краде парно и вие го плащате, категоричен беше проф. Тасев.

Промените в наредбата предвиждат още да се монтират пломби на холендрите на връщащата линия от отоплителните тела във всички имоти. Така ще се ограничат кражбите на парно. Монтирането им обаче ще става само при желание на живущите в блока.

 

Рекламацията на сметките – до 31 август

До 31 август ще се приемат рекламации по отчета на показанията на топломерите, както и по разпределението на топлинната енергия в изравнителната сметка, предвиждат промените в Наредбата за топлоснабдяването. След изтичане на този срок няма да се приемат нови рекламации и изравнителната сметка няма да се преработва. Топлинните счетоводители ще са длъжни да отчетат уредите до 10 юли, а общата изравнителна сметка на входа трябва да е готова до 15 юли.

Хората, които живеят трайно в чужбина, няма да е нужно да осигуряват достъп до дома си, ако разполагат с водомери и топломери с възможност за дистанционен отчет.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Пълна простотия. Естествено, ако аз се отоплявам на ТЕЦ, ще искам 40%, зада може неползващите парно да ме субсидират.

  2. Пълна тъпотия! Как да плащаме за отопление на общи части в нашата кооперация,, като в тях няма радиатори? Да не би Топлофикация да ги отоплява дистанционно?! По-вероятно е да краде, ако позволим. НЕ!!!

  3. Тоя Борисов да се маха. Ако някой ползва вода, ток, телефон, кола, то той САМ си плаща сметките и не чака съседите да му плащат сметката. Ако Борисов си купи скъпа кола, трябва САМ да си плаща за бензин, за скъпи части, за гуми, а не да ходи да РЕКЕТИРА хората да му дават пари, за да кара той, скъпа кола… Трябва да Закрият Топлофикация, и после тия да си търсят клиенти от Нулата.

  4. Ех, Дака, какво общо има Борисов с Топлофикация? Ама какво да се очаква от човек, като теб, който пише Закрият и Нулата с главна буква??? Че Топлофикация е кожодер, две мнения няма.

  5. По справедливо е да се даде възможност да се изолира сградната инсталация (да няма възможност да отоплява имота) и тогава да не се заплаща за нея, така ще има и икономия на енергия.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.