Въвеждат еко изисквания в обществените поръчки

Въвеждат редица изисквания при обществени поръчки за кетъринг.

Хартията еко, автоматите с чаши за многократна употреба

Компютрите трябва да изразходват малко електроенергия

Строги правила за кетъринга

В администрацията ще трябва да използват рециклирана хартия и чаши за многократна употреба, а на служителите в армията ще дават и био храни. Това предвижда пуснат за обществено обсъждане проект на нова наредба за екологичните изисквания към определени продукти, които ведомствата купуват чрез обществени поръчки.

Новите изисквания ще бъдат прилагани в обществени поръчка за четири продуктови групи. В първата група влиза хартията за хартия за писане, печатане и копиране. Втората група е за почистващи препарати и принадлежности за почистване на офиси, санитарни и други помещения. В третата група влизат настолни компютри, лаптопи и монитори. А четвъртата група е за храни, кетъринг услуги и автомати за продажба на храни и напитки.

От влизане в сила на наредбата до края на 2026 г. на новите изисквания трябва да отговарят 70% от купуваната с обществени поръчки хартия, 60% от почистващите препарати, 50% от компютрите и мониторите и 70 на сто от храната, кетъринга и автоматите за продажба на храни и напитки. След това постепенно ще нараства делът на обществените поръчки за стоки и услуги от различните групи, за които трябва да бъдат изпълнени еко изискванията.

През 2024 г. поне 2 на сто от покупките на някои основни храни чрез обществени поръчки трябва да са биологични хранителни продукти, предвижда наредбата. Това се отнася за списък от 10 основни групи храни: мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, риба, масло и олио, зърнени храни, варива, плодове, зеленчуци, захар и шоколад, ядки и семена. Всяка година делът на био храните в обществените поръчки трябва да нараства, докато през 2031 г. достигне поне 10%.

Много строги ще бъдат изискванията към кетъринг услугите за ведомствата. Доставчиците на кетъринг ще трябва да докажат, че използват система за инвентаризация и поръчки, така че да избегнат разваляне на запасите, измерват количеството хранителни отпадъци, избягват прекомерното раздробяване на месото, рибата и целите зеленчуци или повторно използват обрезките, не приготвят ястия само за излагане на витрина. Това са много малка част от правилата, които трябва да спазват доставчиците на кетъринг. Те трябва да спазват правила за сортиране и изхвърляне на отпадъците, да използват артикули за многократна употреба. Например покривки за маса за еднократна употреба, използвани само за едно хранене, не са разрешени. Ако използват артикули за еднократна употреба, те трябва да могат да се рециклират, като са направени от пластмаса, която може да бъде рециклирана, или от компостируем материал. Автоматите за напитки трябва да дават възможност за използване на чаши за многократна употреба (например порцеланови или стъклени чаши), вместо чаши за еднократна употреба.

Ако използването на чаши за еднократна употреба не може да бъде избегнато поради съображения, свързани с хигиената и общественото здраве, те трябва да могат да се рециклират.

По отношение на купуваните чрез обществени поръчки компютри и монитори въвеждат изискване за таван на потребяваната от тях електроенергия. Използваната в администрацията хартия трябва да бъде рециклирана или доставчикът да гарантира, че е добита от законно използвана дървесина или други влакна, тоест всеки лист хартия да може да бъде проследен до използвания материал за производството му.

При почистването ще трябва да бъдат използвани препарати, които отговарят на изисквания за токсичност за водни организми, а използваните за чистене кърпи и бърсалки ще трябва да бъдат от микрофибър. Въвеждат изисквания дори за използвания в администрацията сапун.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика