Ирак започна офанзива за превземане на бастион на ИДИЛ

Лидерите на двете Кореи се срещнаха отново

Димитър Маргаритов, КЗП: Потребителите често не се замислят колко им струват „безплатните“ електронни услуги в Интернет

Казани с боб и лютика димят на кулинарен фест насред Монтана

Вежди Рашидов пред „Труд“: Светлин бе мотор, който движеше държавата ни напред

Австралия: Очакваме признание от Русия, че поемат отговорност за свалянето на малайзийския самолет над Източна Украйна

Криминална история на 1800 години се заплете Тройно убийство е извършено при готско нападение над Филипопол

Цвета Караянчева: Всички ценители на майсторството на Светлин Русев ще съхранят искреното си уважение към приноса му за развитието на изкуството

Вандали поругаха изложбата „За буквите” в центъра на София

Варна показва съкровищата си

Как Тръмп тласка света в ръцете на Путин

Барние прикани Великобритания да приеме споразумение за върховенството на Съда на ЕС

Кметът на Монтана стана чирак-резбар

Румен Петков: Светлин Русев ще остане с написаното, изреченото, нарисуваното в душите и в сърцата ни, в България и в света

Пленкович: Това посещение е крачка напред за сътрудничеството ни, благодаря на Борисов

Въвеждат модули на матурите през май

За първи път редовните матури през месец май ще се проведат на модули. Министерството предприе мярката, за да спре преписването и купуването на матури. Всички изпити ще се провеждат по 4 часа, както беше до сега. Матурата по български език и литература ще бъде от три модула.

Мярката вече беше приложена от просветното министерство, но на поправителната сесия през септември миналата година и доведе до значително по-малко преписване.

Важни разяснения как технически ще се проведат матурите на модули даде новият заместник-министър за средното образование Мария Гайдарова.

„Първият модул е един час, втория модул – един час и третия модул- два астрономически часа“, разясни Мария Гайдарова, зам.-министър на образованието и науката, пред БНТ.

Първият модул ще бъде от въпроси със затворени отговори. След като го решат учениците предават листа с отговорите си, той се запечатва и те вече не могат да работят по този модул. Вторият модул ще бъде от въпроси със свободни отговори, той също се предава и запечатва.Третият модул е писане на интепретативно съчинение.

„Ако модулът е до 90 минути тоест час и половина, те (учениците) нямат право да напуснат залата, в случая, когато модула е с по-голяма продължителност сме предвидили тази възможност – могат да излизат след изтичане на първите 90 минути от съответния модул“, коментира Гайдарова.

Така на изпита по български език може да се излиза само по време на третия модул, тъй като той е от 2 часа, но след час и половина писане и защото е преценено, че тема не може да се издиктува по телефона.

На три модула освен матурата по български се разделят и матурите по френски, немски, руски, испански, италиански, история и философия. При тях важат същите правила и продължителност, както при матурата по български.

В отделна група са матурите по английски език и география – тук първият модул е един час, а втория и третия са по час и половина и учениците нямат право да излизат от стаята по време на модулите.

Има и трета група от предмети – математика, химия, биология и физика, които са само на два модула.

„Съответно с продължителност час и половина астрономически и два и половина астрономически“, обясни зам.-министърът на образованието и науката пред БНТ.

При тези предмети не се пише тема и затова няма трети модул, учениците могат да излизат от стаята по време на втория модул. При всички матури обаче, ако ученикът напусне сградата няма право да се върне и да продължи. Сутринта модулите ще се подават към училищата един след друг, а не наведнъж. Остават и другите правила за сигурност – родителите могат да присъстват в училищата, ще има видеонаблюдение и квестори.

„Нямаме промяна в учебно-изпитната програма, така че по отношение на съдържанието категорично няма да има промени“, подчерта Мария Гайдарова във връзка със съдържанието на матурите.

От 6 до 17 март зрелостниците трябва да подадат заявление в училищата си, че желаят да участват в матурите. Матурата по български ще е на 19 май, а втората матура по избор сред 13 предмета – на 22 май.

Очаква се да се явят около 54 хиляди дванайсетокласници, малко по-малко от миналата година. Има и една новост за професионалните гимназии- от тази година втората матура при тях може да бъде и средноаритметичната оценка от изпитите за професионална квалификация.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.