Въвеждат пак забрана за коли в Морската градина

Въвеждат отново забрана за движение на автомобили в местността "Салтанат "в Морската градина във Варна, което ще нажежи страстите на сесията на ОбС в първия ден на август.

Транспортната комисия даде зелена светлина за актуализация на Генералния план за организация на движението, чиято цел е да сложи вето на движението на коли в Приморски парк. Промените се налагат, тъй като в действащия Генерален план не е включена алейната мрежа в местност "Салтанат", която според местните избраници е продължение на историческото ядро на Морската градина. На територията й е отчетено негативното въздействие на автомобилния транспорт- високи децибели, газове и др., се посочва в мотивите. До това решение се стигна всъщност след протестите на неправителствени организации, предизвикани от трагичния инцидент със сгазеното дете на паркинг пред заведение в парка на 29 юни т.г.

Сагата с движението на автомобилите в "Салтанат" е от години и влиза няколко пъти в съда. Върховният административен съд отмени кметската заповед за ветото за коли и се произнесе за премахване на забранителните знаци, както и на рестриктивните действия на общинска полиция. Собствениците и ползватели на имоти в спорната местност ще излязат на сесията с декларация, за да припомнят на местния парламент, че законът е над всички и решенията на най-висшата инстанция в държавата трябва да се спазват. Те настояват да има пропускателен режим, който ще осигури достъп на коли до домовете им, както и до заведенията, които са си осигурили паркинг.

Коментари

Задължително поле