Във Варна създават координационен център в помощ на украинските бежанци

Близо 100 души вече са настанени в хотели край града

Във Варна ще бъде създаден координационен център, в който ще се предоставя информация и помощ на пристигащите от Украйна бежанци. Това съобщи областният управител Благомир Коцев след заседание на координационния съвет по проблемите на бежанската криза, в който участваха представители на общината, полицията, ВМС, РЗИ, социалните служби, болниците, БЧК и неправителствени организации.

Община Варна се е ангажирала да осигури подходящо помещение за центъра, а във фейсбук ще бъде създадена и тематична страница. До момента близо 100 бегълци от войната са настанени в хотели около града. Собствениците на три от тях – „Естрея”, „Нептун” и „Вежен”, предоставят не само подслон, а и изхранване на бежанците за своя сметка. Помощ са предложили и общините Аксаково и Дългопол, които са готови да предоставят свои бази за настаняването на хората. „Засега успяваме да посрещнем нуждите им, но през следващите дни броят им ще се увеличава”, каза Коцев и допълни, че до края на деня се очакват още два автобуса.

Най-много бежанци пристигат с редовната автобусна линия Варна-Одеса-Варна. На автогарата ги посрещат доброволци, които им помагат да намерят подслон. Други предлагат безплатен превоз с личните си автомобили.  При нужда хората могат да разчитат на Спешна помощ. Болниците също са готови да лекуват бежанци, ако на национално ниво да се определи регламент за приема на пациенти, които не са български граждани.

Сред дошлите във Варна от Украйна има много деца. Обсъжда се вариант да им се осигури възможност за обучение и занимания, като конкретното решение за сформиране на групи ще вземе РУО. Властите във Варна чакат указания и за тестването на бежанците за коронавирус. От щаба считат, че най-добре е това да става на границата, но РЗИ е в готовност да осигури мобилен екип на автогарата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони