Във Варна ще обучават гимназисти по 7 нови професии

Разкриват паралелки за бутикови модисти и съдебни служители

Седем нови професии ще могат да изучават осмокласниците във Варненско догодина, предвижда проекта за план-прием в гимназиите в областта, който предстои да бъде внесен за одобрение в МОН. Две от новите паралелки са във Варна - за програмисти в ПГ по икономика и за бутикови модисти в ПГ по текстил и моден дизайн. Останалите ще бъдат разкрити в училища в региона. Те са за съдебни служители, ветеринарни техници, снабдители, растениевъди, оператори на компютър и по информационно осигуряване, съобщи пред "Труд" Венцеслава Генова, директор на Регионалното управление по образование.

"План-приемът е направен на базата на областния и общинските планове за развитие и е съгласуван с кметовете и бизнеса. В него сме предвидили и възможност за изучаване на непривлекателни, но много търсени от бизнеса специалности чрез слети паралелки, в които половината ученици изучават една професия, а другата половина - друга", разясни Генова.

Според нея завършващите тази учебна година 3854 седмокласници ще могат да кандидатстват за вход в 162 паралелки. 78 от тях са профилирани, а останалите са професионални. В гимназията по дървообработване и горско стопанство във Варна ще има и клас за бившите възпитаници на помощното училище, които ще усвояват тънкостите на озеленяването.

на снимката: Гимназията по дървообработване, която първа във Варна въведе дуалното обучение, ще приеме наесен осмокласници от бившото помощно училище. Те ще учат за озеленители.

Коментари

Задължително поле