Възобновени са бойните действия в Алепо

Алепо, Сирия

Боевете между силите на сирийския режим и бунтовниците в сирийския град Алепо избухнаха с нова сила снощи, след като изтече обявеното от Москва прекратяване на огъня, съобщиха световните агенции, позовавайки се на Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Съобщава се за артилерийска стрелба и ожесточени сблъсъци в много квартали по линията, която разделя града на зони под контрола на сирийския режим и на бунтовниците.

Нито един цивилен не е бил евакуиран по време на примирието, което изтече в 19 ч., съобщи служител на Международния червен кръст. Хуманитарната организация не е могла да влезе в бунтовническата част на Алепо, поради липса на каквито и да било гаранции за сигурност.

Руските военни обявиха 11-часово спиране на огъня в четвъртък, за да позволят на цивилни, бунтовнически бойци и ранени хора да напуснат района, като им обещаха безопасно преминаване. По-късно те удължиха прекратяването на огъня с още два дни. Бунтовниците обаче казаха, че няма да излязат от града.

Съветът на ООН за човешки права реши вчера да започне разследване за военни престъпления срещу цивилните в Алепо, оказвайки натиск над сирийското правителство и неговия съюзник Русия.

Коментари

Задължително поле