„Възраждане“ и „Има такъв народ“ ще внесат предложение за референдум за запазване на българския лев

„Възраждане“  и „Има такъв народ“ се обединиха, за да внесат предложение за свикване на референдум за запазване на българския лев.

"Това е инициатива, която преди месеци парламента отхвърли, като КС не определи въпроса като противоконституционен. Внасяме го пак, за да може народът да се поизнесе дали иска или не иска да влезем в еврозоната в следващите 20 или 40 години", обяви Цончо Ганев от „Възраждане“ в съвместно изявление пред медиите с Тошко Йорданов от ИТН.

„Ние от ИТН смятаме, че трябва да влезем в еврозоната, когато България е готова. Подкрепяме „Възраждане“, защото те положиха усилия и събраха необходимият брой подписи за референдум, а предишното НС наруши Конституцията и изхвърли в кошчето волята на 604 000 българи, които са се подписали“, подчерта Йорданов.

Той уточни обаче: „Ако този референдум се осъществи, ще агитираме нашите хора да гласуват „против“ въпроса на „Възраждане“, но смятаме, че решението трябва да е на българските граждани.“

„Въпросът е формулиран ясно: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 г.?“ Ако някой обявява, че е демократична организация, не виждам защо трябва да се плаши от мнението на българския народ. Който не иска да бъде питан българският народ, ще си понесе електоралната отговорност“, каза Ганев.

Относно правителство с втория и третия мандат, Ганев заяви, че има един единствен вариант - всички, които са против ГЕРБ и ДПС, да се обединят за правителство с с ясни и точни приоритети. За политиките, в които партиите се разминават, ще бъде попитан българският народ. 

„Видяхме обаче позицията на „Продължаваме промяната“. Те са категорично против, като така застават и подкрепят ГЕРБ и ДПС. Заради ПП-ДБ е явно, че няма как да се реализира този мандат. Отделно чухме, че Делян Пеевски за първи път постави „Възраждане“ открито като сила, с която няма да води разговори. Естествено, че няма да води с нас разговори“, подчерта Ганев.

По думите му ръководството на парламента в лицето на председателя на НС и ръководителят на комисията за правилника, избран с гласовете на „Величие“, ГЕРБ и ДПС, не правят нищо относно създаването на комисиите: „Това трябваше да стане като начало, а и комисиите трябва де да се сформират миналата седмица. Никой не го прави, има забавяне. Не знам защо, те да отговорят.“

„Възраждане“ иска да обедини партиите, които са срещу ГЕРБ и ДПС. Правим всичко възможно да сме последователни, затова дадохме решение за разминаването по външнополитическите въпроси – да питаме българския народ. Подали сме ръка, но видно някои партии не искат това да го правят, иска да подкрепят ГЕРБ и ДПС“, каза още Ганев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика