Възраждат Летния театър и ремонтират Младежкия дом в Шумен

Цветелина Георгиева

За близо 5 млн.лв. е обновленито на културните средища

Шумен отново ще има Летен театър с всички удобства за творци и публика. От три десетилетия емблематичната сграда в самия център на града се руши зад телени огради, но тази година стартира ремонт за 2,434 млн.лв.
Други над 2,519 млн.лв. ще бъдат инвестирани в обновлението на Младежкия дом в съседство. Сградата не е основно ремонтирана от изграждането й през 1971 г., а е творческо средище за повече от десет клуба и формации, седалище на Градския ученически парламент, в нея е и ритуалната зала на шуменци.
Обектите са част от Инвестиционната програма на общината и ще се ремонтират с финансовата подкрепа на ОП "Региони в растеж".

"На финала сме, очакваме сключването на договорите, за да започнем процедурите по набирането на изпълнители", каза за "Труд" кметът Любомир Христов.


Летният театър ще се завърне в културния живот на града с капацитет от 900 места, като в зоната на старите места за сядане ще бъде разработена нова амфитеатрална трибуна с пет сектора. По проект е предвидено сегашната козирка да се запази, но след основно саниране. Да се възстановят двете осветителни кули и разрушената ограда, да се обновят помещенията под сцената, съблекални, гримьорни, сервизни и каси, както и да бъде изграден удобен подход за инвалиди. В северозападната част ще има нова книжарница и кафе-сладкарница с отделен вход, а към тях са предвидени две зали и съблекални със санитарни възли. Ще се възстановят всички съществуващи подходи към театъра и озеленяването край него.
Пълно обновяване се очертава и за Общинския младежки дом с ремонт на покрива, на фоайетата, на санитарните помещения и концертната зала /седалки, под и осветление б.а./. Ще бъде подменена дограмата и ще се санира фасадата на сградата, ще се изградят рампи и стълбищна платформа за посетителите с двигателни затруднения. Предвиден е панорамен външен асансьор във вътрешния двор на сградата.
Възраждането на Летния театър и ремонта на Младежкия дом ще направят Шумен още по-привлекателен домакин за образователни и развлекателните събития от регионален, национален и международен мащаб, коментират от кметството.

Коментари

Задължително поле