Възстановяват приготвянето на лекарства за деца в аптеките

Приготвянето на лекарства за малки деца в аптеките трябва да бъде възстановено като масова практика, за да се гарантира рационалното им лечение. Около тази идея се обединиха лекари и фармацевти на първата международна педиатрична научно-практическа конференция "Заедно за децата на България!" във Варна. Форумът е организиран от здравната комисия към общинския съвет под патронажа на кмета Иван Портних и със съдействието на медицинските университети във Варна и София, а сред участниците са специалисти от Германия, Великобритания, Сърбия, Македония и Турция.

Част от тях ще са лектори на лятно училище за медици и фармацевти, което ще се проведе в морската столица, съобщи председателят на здравната комисия към ОбС доц. Антоанета Цветкова. "Целта ни е да подобрим комуникацията между родител, лекар и фармацевт, за да се използват по-широко в педиатричната практика индивидуално подготвените в аптеките препарати за деца и да се спре употребата на лекарства за възрастни в по-ниски дози при малките", поясни тя. Този проблем е валиден за цяла Европа, тъй като наличните на пазара медикаменти нямат дозировки за бебета под 5-6 месеца, допълни проф. Милен Димитров, председател на Българската асоциация за специфични лекарствени форми.

"Детето не може да се разглежда като умален възрастен, но е трудно да се създаде универсален продукт, който да покрива всички възрасти", онагледи проблема проф. Димитров. Той припомни, че в миналото аптеките са приготвяли прахчета, капки и таблетки, изписани по формули от лекар за конкретен болен. В момента под 1% от фармациите у нас се занимават с такава дейност, а и родителите не знаят, че това е по-добрият начин на лечение, уточни експертът.

Според него бъдещето на персонализираната терапия за деца е в 3D и 4D таблетките. Отпечатването на една обаче отнема около 2 минути, а за същото време една специализирана таблетна преса произвежда 250 000. Масовото навлизане на иновационните продукти ще стане факт до 10-15 г., прогнозира проф. Димитров, който работи по темата заедно с други учени в Страсбург. Той бе категоричен, че възможности за възстановяване на индивидуалното лечение за деца има, стига хората да бъдат информирани и да търсят тази услуга.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве