Мъж бутна с колата си 16-годишна в Созопол, плю и удря с юмруци пострадалата и майка й

Роби Уилямс за средния пръст: Блокирах

Разкриха британец присвоил две коли, платформа и ремарке Стойността на задигнатите возила е 28 000 лева

Криминалисти разследват дързък грабеж Потърпевшият е в болница с порезни рани по главата

Мая Манолова: Ще стоя до протестиращите майки докрай

Откриха трупа на удавен полски моряк край Свищов

Георги Свиленски: Липсва доверие в държавата

Дебатите по вота на недоверие – на 26 юни, гласуването – на 29 юни

Нов метод за безкръвно премахване на камъни в бъбреците въведе УМБАЛ Бургас Миниатюрна камера стига до труднодостъпни бъбречни пространства

Как завършва сексът с надуваема кукла?

Бойко Борисов ще открие първия Пловдивски икономически форум

Тръмп подписа указ за прекратяване на разделянето на мигрантски семейства

Шест птици нанду се измътиха в зоопарка в Павликени

Природонаучният музей ще почете паметта на Боян Петров

Емил Димитров – Ревизоро пред „Труд“: Които искат контрабанда, не щат закон за горивата Борбата ни е за един милиард

Възстановяват римска базилика на 16 века в Монтана

bazilika_montana2Община Монтана започна реставрацията на старинен християнски храм, датиран от ІV век, който се намира край останките на римската крепост „Кастра ад Монтанензиум” над Монтана.

Храмът с трикорабна конструкция е построен върху развалините на антична сграда, разкрита при разкопки през 2010 година от екип под ръководството на доц. д-р Гергана Кабакчиева. При консервацията и частичното възстановяване на базиликата се използват само естествени материали – речни камъни и тухли. На места част от стените ще достигнат до 3 метра, уточни техническият ръководител на обекта Ваньо Димитров. Процесът на възстановяване се следи от археолога Валери Стоичков.

При разкопките на базиликата са намерени фрагменти от колони. А в западната част при централния вход е открита мраморна статуя от римската епоха (първа половина на III в.), с височина 1,43 м. По проекта пешеходен мост с дължина 60 метра ще свързва римската крепост в Монтана с ранно-християнската базилика  до нея и ще осигурява възможност на туристите да разгледат целия античен комплекс, както и градът край река Огоста.

Възстановяването на ранно християнската базилика се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия.  Стойността му е 566 000 лв, като участието на община Монтана е 197 000 лв.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Стойността на възстановяването на ранохристиянската базилика край Монтана щяла да бъде 566 хил.лв. Че какво са тези пари покрай парите, глътнати от Боршош! Цели 17 млн. лв , предназначени за ремонта на НДК, бяха глътнати за няма и 1 месец, ама ВКП признава за плячкосан разход само 1 млн.лв! Танте Бъчи пак се е застъпила за фаворита си!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.