“Кюриосити” отбеляза 2000 дни на Марс Плутониевите му генератори ще работят още около 7-8 години

Спряха опасен теч на 4 г. в шуменски квартал Общината ще си търси парите от ВиК

Вучич обвини ЕС, че не изпълнява Брюкселските споразумения между Сърбия и Косово

Тръмп се чудил дали да наначи новия си съветник по национална сигурност заради мустака му

Митрополит Антоний: Договорът за наем с Върбакови е неизгоден

И Хърватия избира между Ф-16 и „Грипен“

Софийската митрополия: Имаме само предварителен договор с “Инерком”

Тръмп ограничи постъпването на транссексуални в армията

Усмивки от старите ленти Преди половин век автомобилните премиери също са зрелищни

Китай предупреди САЩ, че може да защити националните си интереси при търговска война

Служител на германско летище спря пиян пилот да се качи в самолета

Бомбаджия джихадист влиза в затвора за 34 години, за да учи Корана 18-годишният иракчанин заложил взрив в лондонското метро

Британският „Таймс“ твърди: И България гони руски дипломати

Знакови сгради потъват в тъмнина в Часът на Земяна

120 снегорина чистиха в София тази нощ

Възстановяват римска базилика на 16 века в Монтана

bazilika_montana2Община Монтана започна реставрацията на старинен християнски храм, датиран от ІV век, който се намира край останките на римската крепост „Кастра ад Монтанензиум” над Монтана.

Храмът с трикорабна конструкция е построен върху развалините на антична сграда, разкрита при разкопки през 2010 година от екип под ръководството на доц. д-р Гергана Кабакчиева. При консервацията и частичното възстановяване на базиликата се използват само естествени материали – речни камъни и тухли. На места част от стените ще достигнат до 3 метра, уточни техническият ръководител на обекта Ваньо Димитров. Процесът на възстановяване се следи от археолога Валери Стоичков.

При разкопките на базиликата са намерени фрагменти от колони. А в западната част при централния вход е открита мраморна статуя от римската епоха (първа половина на III в.), с височина 1,43 м. По проекта пешеходен мост с дължина 60 метра ще свързва римската крепост в Монтана с ранно-християнската базилика  до нея и ще осигурява възможност на туристите да разгледат целия античен комплекс, както и градът край река Огоста.

Възстановяването на ранно християнската базилика се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия.  Стойността му е 566 000 лв, като участието на община Монтана е 197 000 лв.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Стойността на възстановяването на ранохристиянската базилика край Монтана щяла да бъде 566 хил.лв. Че какво са тези пари покрай парите, глътнати от Боршош! Цели 17 млн. лв , предназначени за ремонта на НДК, бяха глътнати за няма и 1 месец, ама ВКП признава за плячкосан разход само 1 млн.лв! Танте Бъчи пак се е застъпила за фаворита си!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.