Външните министри на ЕС ще обсъдят кризата в Иран и Ирак след убийството на Сюлеймани

Външните министри на ЕС ще проведат извънредна среща във връзка с последните събития в Иран и Ирак в петък, заявиха дипломати пред AFP. Повод за това е убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани при удар с дрон в Багдад от страна на САЩ.

Решението бе взето, след като дипломатическият ръководител на ЕС изрази съжаление,че Иран обяви още една крачка от нарушаването на крехкото ядрено споразумение от 2015 г., докато Техеран е разгневен от убийството на Касем Сюлеймани, ръководител на специалните сили „Кудс“ на Революционната гвардия.

Жозеп Борел, върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи написа в социалната мрежа „Туитър“, че споразумението, което се намира на ръба на колапса, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп оттегли страната си от него, "сега е по-важно от всякога". Водените от Европа усилия за запазване на Иран в сделката, която ограничи ядрената му програма в замяна на облекчаване на санкциите, не помогнаха особено много след решението на Тръмп през май 2018 г. да изтегли САЩ и да възстанови санкциите.

Борел ще ръководи среща на министрите на външните работи. На нея ще се обсъдят последствията от убийството на Сюлеймани и бъдещето на ядрената сделка.

Коментари

Задължително поле