Външният министър на Турция заминава на посещение в Катар

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заминава за Катар, а след това вероятно ще посети и Саудитска Арабия. Дипломатическата совалка на Анкара, която е сред най-влиятелните съюзници на Катар, цели да помогне за намаляването на напрежението в региона заради блокадата, която Саудитска арабия и още няколко арабски страни наложиха на емирството, предаде БНТ.

Чавушоглу ще се срещне с катарския си колега и с шейх Тамим бин Хамад Ал Тани. Ще бъде направено всичко възмoжно да бъде посетен и Рияд, въпреки че дипломат номер едно на страната - Адел Ал-Джубер ще отсъства, заяви турският външен министър.

Междувременно след среща с държавния секретар на САЩ - Рекс Тилърсън, Ал-Джубер заяви, че блокада няма, а просто страната му е забранила на Катар да използва въздушното ѝ пространство, което е нейно суверенно право. Според него в случай на нужда, доставка на храна и медикаменти няма да бъде отказана.

Миналата седмица Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет, Бахрейн и още няколко държави скъсаха отношенията с Катар, като обвиниха емирството, че подкрепя ислямски екстремисти и Иран. Катар отхвърля тези обвинения и ги нарича безпочвени.

Коментари

Задължително поле