Външно министерство блокира туризма към Египет и Йордания

Купонът в Червено море тече и туристите не усещат географската близост на Йордания с Израел.

Туристите са притеснени заради обявеното 4-то ниво на риск

От бизнеса са категорични, че ваканциите протичат без проблеми

Обявеният риск за Франция е 2 въпреки “извънредната тревога” в страната

Курортите са препълнени с почиващи от цял свят

Ситуационният център на външно министерство блокира изходящия туризъм към Египет и Йордания, като обяви 4-то ниво на риск за посещение на двете държави. Страната ни е една от малкото в Европа, която е преценила, че има риск за българските туристи, посещаващи тези страни. В същото време например външно министерство на Великобритания категорично е написало на сайта си, че няма риск от пътувания към Луксор, пирамидите в Гиза, бреговата ивица с египетските курорти, оазиса на Сива, както и за турове в пустинята. Дали родните служби имат повече информация от МИ5 И МИ6, не става ясно, тъй като от ситуационния център към външно министерство категорично отказаха да дадат повече информация за решението си да обявят това ниво на риск, което доведе до колебания у туристите дали въобще да пътуват по предварително планираните си ваканции.

Относно пътуванията до Йордания родното външно министерство също е обявило ниво на риск от 4-та степен, докато на сайта на Великобритания съветват поданиците си просто да не пресичат границата и да не пътуват към Израел и палестинските територии.

Справка в сайта flightradar24.com показва, че планираните полети към Йордания и Египет от цяла Европа се изпълняват по график, като натоварването е огромно, тъй като в момента и в двете държави е силен сезон. Курортите са препълнени с туристи от цял свят, няма никакво напрежение, а българските групи провеждат всички екскурзии по програмата си, забавляват се и липсват каквито и да е проблеми, категорични са екскурзоводи и представители на агенциите на място.
Самите туристи, които вчера се завърнаха с полет от Египет, са категорични че в арабската държава всичко е спокойно и не се усеща никакво напрежение. Традиционно за дестинацията автобусите с туристи се движат с охрана, туристите се чувстват сигурни, а истерията се усеща единствено у нас, но не и на място.

В Египетския музей в Кайро туристите разглеждат артефакти от египетското минало.

Междувременно в европейска Франция обявиха “извънредна тревога” и затвориха редица туристически забележителности като Лувъра и Версай. Френските служби и управляващи признаха, че разполагат с оперативна информация за риск от готвени атентати. За разлика от нивото на сигурност в Йордания и Египет обаче родният ситуационен център към външно министерство твърди, че нивото на опасност във Франция е 2-ра степен, с други думи “Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната ситуация в страната).

Действията на външно министерство за повишаване на риска на сигурност доведоха до това, че служителите във всички агенции, които имат записани туристи за Йордания и Египет през идните седмици се превърнаха в психоаналитици и отговарящи на стотици въпроси дневно за това дали е безопасно да се проведат екскурзиите. Част от туристите не са запознати с актуалната ситуация и са убедени, че на място се водят бойни действия и едва ли не отиват на война, което не отговаря на истината, категорични бяха туроператори пред “Труд news”. В същото време пътуващите, които наистина се притесняват, нямат много полезни ходове, тъй като според договорите им при отказ от пътуването в последния момент без основателна причина (например застраховка риск от пътуване и доказана с медицински документи болест, която възпрепятства ваканцията им), биха загубили 100 процента от платените средства.

В туристическите групи в социалните мрежи най-чести са въпросите “Има ли някой в момента в Йордания/Египет и каква е реалната обстановка”. Всички отговори под подобни постове са, че ваканциите протичат нормално, хората се забавляват и не усещат какъвто и да е риск за здравето или живота си. “Няма опасност и по тази причина има нашествие на почиващи от Израел. Всичко е спокойно. Има военни навсякъде”, казва дама, която в момента е на почивка в Египет. “В България е по-несигурно. Египет се управлява от военните и там мърдане няма. Бъдете спокойна.”, включва се друг участник в група, посветена на пътувания в Египет. На въпрос дали някой се притеснява да пътува за Египет предвид случващото се в Израел друг от коментиращите пита : “А някой притеснява ли се да живее в България поради войната в Украйна?”. Подобни са коментарите и в специализираните групи за пътешествия в Йордания в социалните мрежи. “От Акаба на плаж сме в момента. Има туристи от Франция, Русия, Полша, Мексико. Времето е страхотно спокойствие и релакс. Пълноценна почивка. Утре мечтаната Петра с цялата група. Снощи се разхождахме до късно в града. Абсолютно туристическо - всички магазини и заведения работеха. Месните хора се събират на плажа, слушаха музика и се забавляваха. Има и полицейско наблюдение, което е нормално предвид ситуацията, но не се всява паника и ужас определено”, твърди българска туристка.

И докато едни се тревожат не рискуват ли живота си пътувайки до държави, съседни на Израел, други туристи са на обратния полюс и единственото им притеснение е да би да анулират полета им и да не могат да се насладят на отдавна планираната ваканция на топло.

МвнР са категорични, че информацията им цели безопасността на пътуващите

Информацията се изготвя от посолствата

Нивото на риск е превантивна мярка

Българските туристи в Йордания и Египет са категорични, че въпреки предупрежденията на външно министерство, в курортите на двете страни се чувстват в абсолютна безопасност.

Информацията за сигурността в съседните на Израел държави не се изготвя от нас, а постъпва от съответните посолства”, коментираха от Ситуационния център на Министерство на външните работи пред “Труд News”. Те отказаха да дадат допълнителна информация за това как са определили нивото на риск за пътуване в Египет и Израел, като допълниха, че цялата налична информация, която може да бъде обявена публично е качена на сайта на МвнР.

„Труд News” потърси и представители на бълтгарската държава в засегнатите райони, но поради служебните си ангажименти по евакуация на български граждани от района на военните действия, те отказаха допълнителна информация и подчертаха, че наличната такава вече е публикувана на сайта на МВнР.

“Във връзка с постъпили в Министерството на външните работи запитвания, МВнР използва възможността да поясни, че покачването на индекса на риск при пътуване до съседните на Израел държави, е необходима превантивна мярка, която се обуславя от изключителната динамика на събитията в региона и потенциалното им отражение върху ситуацията по сигурността в съседните на Израел държави.

Предприетата от МВнР мярка има за цел единствено и само да допринесе в оптимална степен за безопасността, здравето и живота на българските граждани, които плануват пътувания към въпросните дестинации”, са казва в съобщение на сайта на МВнР.

 

Стоян Широв, екскурзовод в Йордания: Групата се наслаждава на екскурзия в Червено море

Докато се разгаря цялата тази необяснима паника, породила се в България, групата се наслаждава на Червено море и нашата екскурзия с корабче с прозрачно дъно. Настроението е приповдигнато, обстановката в Хашемитско Кралство Йордания е абсолютно спокойна, с нищо не е по различна от който и да е друг сезон. Информацията за опасност в цели региони на държавата и сблъсъци между демонстранти и полиция са откровена лъжа и сензационализъм.

 

Програмата ни в Йордания Есен 2023 продължава напълно спокойно и безпрепятствено.

 

Георги Пасев, мениджър в туроператора Абакс: Когато фактите говорят и ситуационният център мълчи

Договорите за туристическо пътуване ще се изпълнят.

 

Сайта на МВнР и оценките на риска за Йордания и Египет са с препоръчителен характер, а не задължителен... Изцяло противоречат на оценките на официалните власти на двете държави, а и на мнението на консулските ни служби. Не се припокриват с оценките за риск дадени от други държави.

Хургада, Кайро и Шарм-ел-Шейх в Египет и Акаба са препълнени с немски, полски, чешки и какви ли не туристи... понякога е трудно да намериш една стая. Според flightradar днес и утре ще кацнат по 70 полета на ден в Хургада и по 50 полета на ден в Шарм ел Шейх.

Когато фактите говорят и ситуационният център мълчи!

 

Димитър Михайлов Шмидт: Единствената суматоха е около басейна

 

В Хургада е напълно спокойно. Не знам, колко трябва чиновниците да са неадекватни за да дадат оценка за риск 4? Летището от сутринта работи на пълни обороти. Хотелите пълни и всичко е лежерно - единствената суматоха е около баровете на басейните.

Тихо и спокойно в Хургада. Определено е направена сериозна грешка от външно министерство с определяне на степента на риска.

 

Доктор Абед Ал Разак, директор на Борд по Туризъм Йордания: Йордания се гордее със сигурността и гостоприемството си

 

Във връзка с скорошната ситуация в ивицата Газа, искаме да потвърдим пред вас, че Йордания продължава да е безопасна и гостоприемна дестинация за туристи от цял свят.

Йордания винаги е била горда със сигурността и гостоприемството си и нашите действия и мерки, продължават да са с мисъл за туристите, доброто им прекарване и създаването на безопасен престой.

Пътуващите спокойно могат да изследват нашето богато историческо наследство, спиращи дъха пейзажи и прекрасни градове.

Границите на Йордания остават отворени за туристи от цял свят.

Разбираме, че конфликтите по цял свят създават напрежение, но вярваме че туризма е един от най-доброто начини за създаване на разбирателство между народите.

Както винаги, Йорданския борд по туризъм е тук да помага на пътешественици и професионалисти да открият Йордания.

Приветстваме ви с добре дошли в Йордания - богата на изживявания и безопасна!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения