Върбовите клонки за Цветница ще се дезинфекцират

Върбовите клонки ще се дезинфекцират преди раздаването им на Цветница. Повечето свещеници са организирали даването на клонки и свещи да става пред самите храмове, където има такава възможност.

Свещениците от всички бургаски храмове и Сливенският Митрополит Йоаникий отправят призив към миряните да останат по домовете си за Цветница и Великден. Те призовават да не се носят цветя, които да се внасят в храмовете, както и да не се продават цветя пред църквите, а в храмовете да се влиза само със защитна маска и ръкавици. Да не се целуват иконите, миряните само да се покланят пред тях, както и да се спазва отстояние пред и в храмовете. Да не се допуска струпване около свещниците, казват още духовниците. Свещениците ще отговарят за реда и пропускателния режим в църквите, за да се избегне струпването на хора.

Извън храмовете контролът ще бъде осъществяван от полицията. Всички кметски наместници по селата, съвместно с църковните настоятелства, са длъжни да участват в прилагането на мерките за безопасност на църквите. Това стана ясно след заседанието на кризисния щаб за борба с коронавируса в Бургас. В църквите, в които е възможно, ще бъдат осигурени освен входове и различни изходи.

Специална организация е създадена в храм „Свети Николай Чудотворец“ в к-с „Меден рудник“. Там ще бъдат извадени пред църквата, освен върбовите клонки, също така иконите и свещниците, за да се ограничи влизането на хора вътре.

Вече бяха раздадени защитни шлемове на всички свещеници. На всички бургаски храмове са доставени защитни маски, ръкавици, платчета напоени с дезинфектанти и дезинфектанти, с които ще се обработват входните врати и иконите.

Следващата среща на кризисния щаб с бургаските духовници ще бъде следващия вторник за набелязване на мерки за предстоящия Великден.

Коментари

Задължително поле