Върнаха лекарските права на медик, виновен за смъртта на пациентка

Снимка: Архив

Върховният касационен съд върна лекарските права на варненски специалист по "Уши, нос, гърло", когото окончателно призна за виновен за смъртта на млада пациентка. Решението е от 11 март, а делото стигна до последна инстанция, след като д-р Димитър Габровски обжалва наложената му през юни 2018 г. от Варненския апелативен съд условна присъда от 1 г. и половина с 3-годишен изпитателен срок и забрана да упражнява професията за срок от 2 години.

До наказанието се стигна след оправдателна присъда, произнесена от Варненския окръжен съд през 2016 г., която прокуратурата протестира. Решението на ВКС слага край на сагата, започнала преди 7 г. със смъртта на 23-годишната Дарина Григорова. На 26 януари 2012 г. в частна клиника тя се подложила на планова операция на сливици, извършена от д-р Габровски. На следващата сутрин започнала да повръща кръв, но хирургът не я прегледал лично, а назначил по телефона вливане на кръвоспиращи средства и наредил Дарина да бъде преместена в МБАЛ "Св. Анна".

Пристигнал на място, едва когато тя колабирала. След 2 часа борба младата жена издъхнала от кръвозагуба. Д-р Габровски бе обвинен, че не е осъществил следоперативен контрол, неправилно е използвал кръвоспиращо лекарство, прехвърлил е грижите за пациентката си на други лица и не е предприел навреме реанимационни мероприятия. В решението си ВКС сочи, че фаталният изход е настъпил заради продължително кървене на оперативната рана, като наблюдението е било недостатъчно, тъй като в клиниката е нямало дежурен лекар или специалист по УНГ.

Отговорността за състоянието на пациентката е на извършилия операцията хирург, мотивира ВКС решението си да остави в сила условната присъда на д-р Габровски. Върховните магистрати обаче отмениха постановената от ВАС забрана д-р Габровски да практикува, тъй като той се ползва с репутацията на добър медик и в трудовата му биография няма други нарушения. "Лишаването му от лекарски права е неоправдано и с него обществото ще се лиши от ценен специалист", пише в решението на ВКС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право