Върнаха на Пловдивския Окръжен съд за ново разглеждане делото срещу Райфъла и компания

Апелативният съд в Пловдив отмени в сряда изцяло присъдите на магистратите от Окръжния съд в града под тепетата, с които Атанас Червенков-Райфъла, Веселин Загорски, Симеон Генов, Бисер Романов, Васил Василев бяхаса признати за виновни за извършен в съучастие предумишлен опит за убийство с користна цел, както и за палежи на леки автомобили.

Със същата присъда подсъдимите Атанас Червенков и Стефан Гичев са признати за виновни за предаване и държане на боеприпаси за огнестрелно оръжие в големи количества. Според Апелативния съд въпреки значителните усилия при изясняване на фактическата обстановка по делото, представляващо и правна сложност, са допуснати съществени процесуални нарушения, които не могат да бъдат коригирани от настоящата инстанция. В мотивите към присъдата е допуснато противоречие относно формите на вина на подсъдимите при извършване на деянията, в които са обвинени.

Първоначално е прието, че всички съучастници във веригата от подбудителя към извършителя са действали с евентуален умисъл, а обвинението е за извършен опит за убийство, което може да бъде осъществено само при наличието на пряк умисъл. Едва когато разглежда в детайли съучастническата дейност на всеки от подсъдимите, съдът приема, че деянията са извършени при пряк умисъл, каквато теза е развита от прокуратурата още с внесения обвинителен акт. По идентичен начин съдът е подходил и при обосноваването на вината на подсъдимите по повод обвиненията за извършените палежи на автомобили.

Противоречието в мотивите не дава възможност да се установи точната роля на всеки един от тях и по този начин са накърнени правата на всички страни в процеса. Наред с това Апелативният съд е посочил, че не може да се приеме становището в мотивите към присъдата, че предаването и придобиването на боеприпасите за огнестрелни оръжия може да се осъществи от Атанас Червенков спрямо Гичев неприсъствено, още повече при неконкретизирана форма за умисъл.

Коментари

Задължително поле