Върховният съд на САЩ възстанови частично указа на Тръмп, забраняващ влизането на хота от шест мюсюлмански страни

Доналд Тръмп

Върховният съд на САЩ възстанови частично действието на предизвикалия противоречия указ на президента Доналд Тръмп, забраняващ влизането в САЩ на хора от шест предимно мюсюлмански страни, съобщиха световните агенции. Съдът ще разгледа аргументите за законността на една от ключовите политики на Тръмп през октомври.

Решението на съда части от приетия на 6 март указ да се прилагат до приключването на правните спорове е победа за президента, отбелязва Ройтерс.

Забраната за посещения на САЩ ще се прилага по отношение на гражданите на шестте страни, освен ако те нямат реални отношения с човек или организация, намиращи се в САЩ.

Съдът ще разреши да влезе в сила и 120-дневната забрана за приемане на бежанци, която ще се прилага при същите условия.

Трима от консервативните съдии заявиха, че биха разрешили президентския указ да се прилага изцяло. Сред направилите подобно изявление беше Нийл Горсъч, назначен от Тръмп.

Миналата седмица Тръмп заяви, че указът ще почне да се прилага 72 часа, след като съдът разреши, припомня Асошиейтед прес. Забраната за посещения засяга граждани на Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен.

Правителството на Тръмп заяви, че забраната е необходима, за да се извърши преразглеждане на процедурите за издаване на визи на граждани на тези страни. Този процес ще приключи преди 2 октомври, първия ден, когато Върховният съд може да проведе заседание за законността й, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Две апелативни съдилища в САЩ подкрепиха решението на първоинстанционния съд за спиране на прилагането на забраната, докато се реши дали тя представлява дискриминация на религиозна основа, припомня ДПА. Правителството на Тръмп обжалва решението пред Върховния съд.

 

Коментари

Задължително поле