Вътрешният министър Калин Стоянов: Не подавам оставка, няма да предам колегите (обзор)

Ръководството на МВР е категорично, че са предотвратени много по-големи безредици.

Ако не се бяхме намесили, можеше да има жертви, категорично е ръководството на МВР

Разследват сигнали за полицейско насилие

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви категорично днес, че няма да подаде оставка. Тя му бе поискана от ППДБ заради безредиците в София в четвъртък вечерта. Премиерът Николай Денков пък освободи зам.-вътрешния министър Стоян Темелакиев.

“Всички станахме свидетели на безпрецедентен погром в центъра на София. Само навременната реакция на служителите на СДВР и жандармерията осуетиха по-сериозни щети и дори жертви. Затова именно се учудвам на искането за моята оставка. Защо? Защото хиляди служители на МВР си свършиха работата. Ако аз подам оставка, това означава да ги предам. Не смятам, че министърът на вътрешните работи трябва да бъде изкупителна жертва за дългогодишните проблеми в БФС”, заяви Калин Стоянов. Той бе категоричен, че няма полиция по света, която да стои безучастно и да гледа как се руши.

“Действията на служители на СДВР и Жандармерията бяха реципрочни на агресията от страна на крайни фенове, чиято цел беше да окървавят протеста. Заставам зад всички служители, които снощи с риск за живота си, предотвратиха нещо много по-сериозно. В същото време не примам действията на единици служители, които превишиха правомощията си. Назначена е вътрешна проверка. Всеки, превишил правата си, ще понесе своята отговорност”, заяви Калин Стоянов. Той отговори и на обвиненията на премиера, че по време на безредиците е бил на кино. “МВР е консултант на филм за телефонни измами. Това е сериозен проблем за нашето общество и присъствието ми там беше в работен порядък, а не да се забавлявам. Освен ако някой не смята проблема с телефонните измами за забавен”, каза министърът.

По време на протестите са били задържани близо 40 човека. Двама вече са с обвинение. Сред арестуваните имало регистрирани за наркотици, футболно хулиганство и други престъпления. 24 пък са пострадалите. Някои от тях са полицаи, други са от феновете. 14 били прегледани в “Пирогов” и освободени.

Щети в центъра на София

Погром след протеста

Протестиращите фенове оставили пълен погром след себе си в четвъртък вечерта. Запален микробус, унищожени 33 антипаркинг колчета, 23 кофи за боклук, 17 прегради, пътни знаци, 5 кашпи, както и стоянки за велосипеди, е равносметката на Столична община. Тя ще поиска от организатора на протеста възстановяване на щетите.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Спортният министър нагнетяваше напрежението

Пеевски: Твърдо заставам зад полицаите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е категоричен, че вината не е у МВР, а в Министерството на младежта и спорта. “Калин Стоянов не трябва да си подава оставката, спортният министър Димитър Илиев трябва да си подаде оставката незабавно, защото нагнетяваше напрежението. Преди това трябва Борислав Михайлов да си подаде оставката, незабавно! Васил Терзиев позволи да се съберат агитките на мирен протест - как така ще събираш враждуващи агитки на мирен протест?

Заради един, да не го нарека Борислав Михайлов с най-обидните думи, в София се проля кръв и Терзиев го разреши това нещо”, заяви Борисов.

“Отдавна знаем, че ППДБ ще искат оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. Имам информация, че е бил притискан от тях да работи в полза на ППДБ на изборите. Разбрах от хора от екипа му, че не го е направил и затова му искат оставката. На човек, който не се бъркаше в изборите, и МВР си свърши работата - абсурд да му искаме оставката”, каза и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. “Тези ултраси бяха супер агресивни. Полицаите какво трябваше да правят в този момент - да се оставят да ги пребият, да ги убият? Твърдо заставам зад действията на момчетата от МВР. Или ще има държава, или няма да има. Не може да има такива безредици”, каза още Пеевски. Според него вината за безредиците е на спортния министър и на кмета на София.

По разпореждане на Борислав Сарафов

Прокуратурата проверява Борислав Михайлов за „черно тото“

Шефът на БФС на разпит

По разпореждане на и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов, Софийска градска прокуратурата започна проверка на дейността на президента на БФС Борислав Сарафов и ръководството на футболния съюз.

“Прокуратурата се самосезира във връзка с множество публикации в медиите, съдържащи информация за допуснати нарушения и/или престъпления от различен характер (разходване на публичен ресурс, “черно тото” и др.) от страна на ръководството на Българския футболен съюз, в т. ч. и от президента на федерацията Борислав Михайлов”, се казва в съобщение на държавното обвинение. Работата по проверката е възложена на Софийска градска прокуратура (СГП), която предстои да изясни факти и обстоятелства, свързани с дейността на футболната федерация в последните години. В хода на проверката предстои да се изиска информация от различни държавни институции - Министерство на младежта и спорта, НАП и др. Малко след разпореждането на Сарафов, Борислав Михайлов бе привикан за разпит в антикорупционната комисия, който продължи повече от два часа. Днес се появиха слухове, че той е минал на “разговор” и в ДАНС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право