Вътрешният министър покани протестиращите огнеборци на разговор

Вътрешният министър Валентин Радев покани протестиращите огнеборци на разговор. Според него закриването на някои пожарни служби е управленски въпрос и не би трябвало да има такъв протест, предаде БНТ.

Пожарникарите се събират до сградата на МВР - в градинката пред църквата "Свети Седмочисленици", а след това ще тръгне шествие, което ще спре пред финансовото министерство.

В центъра на тяхното недоволство са замразените доходи на служителите в МВР, минималният ръст в бюджета на ведомството за 2018 година, както и недостатъчното финансиране на двете дирекции - "Пожарна безопасност и защита на населението" и "Национална система 112" за следващата година. Те настояват за увеличение на заплатите с поне 15% и не са съгласни със заложените 55 млн. лв. в бюджета за МВР за догодина, което ще доведе до ръст на доходите им с 5 – 6 на сто.

Ако исканията им не бъдат чути, пожарникарите плашат със съвместни протести с полицаите догодина, по време на европредседателството.

"Ние сме направили изчисление, че минимум с 15% трябва да се увеличат възнагражденията на служителите в МВР. Обсъжда се закриването на 12 структури на пожарната - като 2 от тях са районни служби, а 10 - участъкови служби. Това са малки служби в малки населени места", kaza Венцислав Станков. Според него, информацията за това кои населени места ще останат без противопожарна служба се пази в "дълбока тайна".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България