Коронавирусът може да остане жизнеспособен до 3 дни при подходящи условия

Без зони за платено паркиране в София до 12 април

Геймингът спасява Формула 1 и НАСКАР

Тодор Кантарджиев: Позабавихме нещата, сега е най-важна самодисциплината на българите

Случаите на коронавирус в света са близо 600 000

Уикенд посвети албум на Бела Хадид Чувствата на рапъра към модела не са изстинали

Вокалистът на „Рамщайн“ няма коронавирус

Гуми се регенерират автоматично Реално няма опасност от спукване

Красимир Вълчев: Учебната година вероятно ще бъде удължена до юли Матурите рано или късно ще бъдат направени, но няма да са онлайн, обясни министърът

23 варненци ще плащат по 5000 лв. глоба заради разходки в Морската градина

Интелигенцията и Църквата Добрата книга, пълна с истина и мъдрост, не е създадена от печатаря, макар че е дело на неговите ръце

Емил Караниколов: Държавата има отговорсност към всеки човек и бизнес Трябва да направим всичко възможно, за да може българинът да остане на работа, заяви министърът

Отстраниха аварията на водопровода в Перник

Може ли с честен труд човек да натрупа състояние?

Китай съобщи за нови случаи на коронавирус

Вяра по време на чума

Папата е като затворник във Ватикана

Кааба в Мека затворен за първи път

Християни и евреи, мюсюлмани и индуси – опасният коронавирус засяга еднакво всички хора по света, без значение каква религия имат. В църкви, синагоги, джамии и храмове променят обичайните си ритуали и служби. В много случаи ги отменят и изцяло. Папата в Рим е като затворник зад дебелите стени на Ватикана – рано сутрин той отслужва единствената официална църковна служба в цяла Италия. Епископи и митрополити от различни църкви, националности и вероизповедания отменят конференции и служби.

Синагогите в САЩ затварят една след друга. Еврейският празник „Пурим“, който е жизнерадостен като карнавал, бе отбелязан твърде пестеливо или дори отменен. Ограничения имаше и за веселия празник на индусите „Холи“.

Централният съвет на мюсюлманите в Германия обяви, че е съвместимо с исляма местната „джамия да отменя петъчната молитва или други богослужения с цел да защити здравето на хората“.

А ислямоведът от Мюнстер Механад Корхиде подчертава нещо друго: „Затварянето на храма Кааба в Мека – това най-свещено място за исляма – е възможно най-строгата мярка. По нея личи голяма е отговорността и колко сериозно е положението“.

Религиите по света съзнателно и целенасочено залагат на чувството за общност и на чувствеността – миряните целуват свещени икони, разпятия, библии и скрижали и всички те пият от един и същи ритуален бокал. Всичко това сега е отменено.

Прави впечатление обаче, че някои вероизповедания и сами допринесоха за по-бързото разпространение на коронавируса. В Южна Корея такава беше например една християнска секта, предричаща края на света, която игнорира апелите на държавните институции и предизвика неимоверно бързо разрастване на заразата.

А иранският град Гом – едно от най-важните средища на шиитското учение – се превърна в източник на хиляди нови инфекции, защото аятоласите от строго клерикалната патриаршия отказаха да спазват карантина. Сега цялата страна страда от последиците.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.