В Бяла чакат справедливост за смъртта на Алекс

Жертвата Алекс Ангелов от Бяла.

Събират нови доказателства за убийство заради една цигара

Върховният касационен съд за втори път върна намалената присъда за преразглеждане 

Прокуратурата иска доживотен затвор

Върховният касационен съд за втори път върна за преразглеждане делото за убийството на 18-годишния Алекс Ангелов от Бяла. По заплетения казус тепърва ще се произнася пореден състав на Апелативния съд във Велико Търново. Проверка на “Труд” установи, че делото е разпределено, но все още не е насрочена конкретна дата на заседанието.

Tрагедията се разигра през юли 2018 г. при спор за цигара пред дискотека в Бяла. Като виновен за смъртта на младежа бе уличен 33-годишният циганин Валентин Маринов. Иначе в разправията и сбиването участват още няколко души, които са разпитвани като свидетели. Алекс е ударен веднъж с юмрук, пада на земята и след няколко дни почива в болница.

По време на новия процес трябва да се съберат допълнителни доказателства за действия на пострадалия в момента на удара, смятат върховните съдии. И иначе съдебно-медицинската експертиза сочи, че няма следи от удар и сериозни кръвонасядания по лицето на Алекс и че присъдата на убиеца се основава предимно на свидетелски показания.

На първа инстанция - Окръжният съд в Русе, Валентин Маринов получава 20 години затвор. Магистратите постановяват и да плати кръвнина от 100 000 лева.

На основание жалба от защитника на подсъдимия, в Апелативен съд - Велико Търново е образувано дело, по което втората инстанция е постановила решение на 4 юни 2019 г., с което присъдата се намалява на 4 г. затвор. След касационен протест и жалби от частните обвинители, ВКС го връща за ново разглеждане от друг състав на Апелативен съд - Велико Търново.

Назначена е допълнителна комплексна съдебно-медицинска експертиза с участието на съдебни медици и физик.
През февруари тази година апелативната инстанция за втори път се произнася като наказанието на Валентин Маринов също е намалено от 20 на 4 години лишаване от свобода. И второто решение на магистратите предизвика гнева на местните хора от Бяла и те пак излязоха на протести.

Мотивите на магистратите са, че нямало достатъчно данни случаят да е умишлено убийство по хулигански подбуди, а по-скоро доказателствата били за нанасяне на телесна повреда, от която е настъпила смърт. Така драстично намалената присъда се обуславяла от факта, че извършеното престъпление е по непредпазливост. Прокуратурата и частните обвинители отново протестират и обжалват заниженото наказание и искат доживотен затвор за убиеца на 18-годишния Алекс и делото пак стига до ВКС.

“Недоволството на държавното и частното обвинение от начина, по който въззивният съд е извел фактическите си констатации, обобщено се свежда до три от правно значимите обстоятелства: степента на повлияване на пострадалия от алкохола, наличието на увреждания по лицето му вследствие юмручния удар на подсъдимия и поведението му за предпазване от този удар”, пише в решението на Върховния касационен съд. И добавя: “Едва след като бъдат изяснени действията на пострадалия в момента на удара, съдът би могъл да достигне до верен извод за механизма на деянието, а след това и да даде законосъобразен отговор на въпроса за съставомерността и правната квалификация на деянието.”

Връщането се приема с облекчение от хората в Бяла, които казват, че с него върховните съдии дават на шанс да се достигне до по-справедливо наказание за един погубен млад живот.

Евродепутатът Ангел Джамбазки от ВМРО:

Наказанието е по-ниско, отколкото за кражба

“Излиза, че за убийство се полага по-малко наказание, отколкото например за кражба на вещ. Циганинът Валентин Маринов ще лежи 4 вместо 20 години. Действал по непредпазливост. Четири вместо двадесет - пет пъти по-малко”. Това написа във фейсбук евродепутатът Ангел Джамбазки, ден след като съдът намали присъдата на мъжа, убил Алекс Ангелов.

Зам.-председателят на ВМРО цитира и мотивите на съда, според които нанесеният от подсъдимия удар с юмрук е бил слаб или с умерена сила. Това според магистратите изключвало възможността убитият да е загубил равновесие само от един юмрук.

“Подсъдимият не е можел да знае точната степен на алкохолно опиване на починалия Алекс, нито е предполагал, че евентуална реакция на последния в опит да се предпази ще доведе непременно до неговото падане, като се има предвид, че малко преди това Алекс е избегнал по същия начин опит за удар от друго от присъствалите лица, на което в последствие сам е нанесъл удар...”, цитира съдебното решение Джамбазки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право