В Гърция не харесаха името „Република Илинден Македония“

Гръцкото правителство заяви, че предложението за разрешаване на спора за името на Македония трябва да съдържа географски или времеви показател, предава македонската електронна медия „Макфакс“.

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че „Република Илинден Македония“ се явява като възможен компромис. Гръцките политически лидери обаче, информирани от премиера си Алексис Ципрас, отхвърлиха такова предложение. Също така гръцкото правителство в насрещно заявление за думите на Заев е избягнало да цитира точното заглавие на предложението.

В изявлението се казва, че правителството в Атина приветства факта, че северната съседка е приела, че решението за името не може да съществува без приемането на име за обща употреба. Това означава, че македонците не могат просто да нарекат страната си "Македония" за домашна употреба, а ще използват името, което е прието за международно ползване.

„Ние насърчаваме нашите съседи и нататък да работят за намиране на общо приемливо име с географско или времева определение, както предвижда и пакетът от предложения, представени от специалния пратеник на ООН Матю Нимиц“, пише в съобщението на гръцкото правителство.

Коментари

Задължително поле