В джудото сами ще си взимат медалите

И в джудото рестартират сезона след 7-месечна пауза заради коронавируса. Шестима национали заминаха за турнира от най-висок ранг Гран шлем в Будапеща, който е от днес до неделя.

Домакините и Международната федерация по джудо обявиха железни противоепидемични мерки. За да се избегне всякакъв контакт между състезателите, призьорите няма да бъдат награждавани от някого, а сами ще си взимат медалите от масичката, след което ще звучи химнът, в чест на шампиона. А още с пристигането, всеки джудист трябва да има направени два PCR теста и на място ще бъде подложен на трети.

Разбира се, тези джудисти, които няма да се борят същия ден, им е забранено да влизат в залата, а само в тренировъчната – уточни Румен Стоилов, президент на федерацията. - Това няма как да не им се отрази, адаптирането ще е по-трудно. Но това не е толкова важно. Всички много се радват, че състезанията се завръщат.“

А за форума в Будапеща са заявени впечатляващ брой джудист - над 900 от 120 страни. Само в категорията на най-добрия ни състезател Ивайло Иванов (81 кг) са 92-ма.

Надпреварата носи голям брой точки и за олимпийската ранглиста. До момента квоти си осигуриха трима – Иванов, Ивелина Илиева (57) и Янислав Герчев (60), който се връща на татамито след операция на коляното. В турнира ще стартират още Марк Христов (73), Борис Георгиев (до 100) и Ивайло Димитров (над 100).

Коментари

Задължително поле