На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

В Зоопарка само патките не се крият от студа

Пернатите никак не се вълнуват от свирепия студ. Снимки: Авторите

Столичният „Нешънъл джиографик“ посреща новата 2017 г. с ремонт, нов директор, стриктна пиарка и сгушени животинки

Студено е. Прекалено студено. Държавата е скована от студ. Обявяват удължаване на ваканцията. Сибирският мраз е отказал хората да почистват каквото е замръзнало. Същото важи и за Зоологическата градина в София. Ако голямата информационна табела не е боядисана в зелено, можете да я подминете без проблем. Няма и хора. И какво да правят в парк, който е в ремонт, премръзнал и в реформа.

Паркингът е странно празен. Има няколко самотни стари коли – вероятно на хора от поддръжката. Все пак някой трябва да се грижи за всичките животни. Зоопаркът не е затворен. Основната причина е, че за да се затваря вратата както трябва, е нужно много гребане на сняг. Барикада има, но тя е малко по-нататък – преспите.

След неколкоминутен преход се стига до стаичката на охраната. Гордият пазител на животинското разнообразие в столицата обяснява, че няма как да помогне с важната за “Труд” информация “Как оцеляват животните в този мраз”, защото е отговорен единствено за това да изрине снега отпред.

Всеки един следващ въпрос води до усложнения. И тук се намесва мистичната фигура на пиарката, от която зависи всяка една дозвола. Тя обаче не е там, а животните все пак са в Зоопарка. И ето какво се видя.

Първите признаци на живот в тази зимна картина дават дивите гъски и патиците. Те си плуват спокойно и като че ли зимата не им пречи особено. Патките се хранят с хвърления им на полузамръзналото езерце хляб.

Повечето обитатели на парка обаче са се скрили уж на топло. Няма как да ги попиташ – първо, повечето от тях са опасни, второ пиарката е по-опасна.

По повечето алеи снегът не е разчистен е и трудно да се ходи. Няма ги децата, които бягат напред-назад. Няма ги онези, които целят клетките с пуканки, солети и всякаква подобна храна, която животните не обичат.

Никой пък не им и трака по клетките или чука по аквариума. Не се чува лъвът да реве, нито пък малките птички да пеят. Единствено в далечината от време на време се чува да цвърка един папагал. На топло в кафеза. Не навън. Елените са като учениците – във ваканция. Хем са в свои води (макар да са клетки), хем няма посетители да ги дразнят. Ако имаше деца, може би щяха да се оглеждат за Рудолф и за някоя забравена торба с подаръци. Не, няма. Нито Рудолф, нито подаръци.

По снежната алея, която води към сградата с аквариумите и топлите клетки на големите котки, е все така тихо. Отпред до сградата дворът е заграден за ремонт и специална табела, която забранява какво? Влизането!

Вътре е тъмно, а най-странното е, че нито лъвът, нито тигрите се виждат. Това не означава, че те не те виждат, което води до вродения инстинкт да напуснеш залата. Отвън пък лисиците си играят – нито ги интересуват патките, нито легендите. Хвърлят един любопитен поглед, за да се убедят, че в този студ също има човешки същества, и си продължават по собствен план.

Зоопаркът е като замръзналото животинско софийско кралство. В далечината се забелязва жена, която по-късно се оказва, че работи в “екологичния център”. И тя – инструктирана като чичкото на входа – отказва да споделя информация, сякаш Владимир Путин е обявил хибридна война на Зоопарка. Трябвало да има разрешение от директора, за да обясни какви мерки се вземат за животните, които идват от страни, за които не е типично време като днешното. Приключваме бързо, защото тя имала работа.

Орелът стои високо в своята клетка и наблюдава спокойно тишината. Също като орлите на Орлов мост, където – отново нетипично за събота сутрин – е странно тихо. Хората също очевидно са си останали на топло и никой не им досажда. Нямаше ги онези, които им набутват нежелани вестници или флаери. Няма и да се намери някой, който да ти даде уж безплатна картичка за благотворителност. Всички си почиват вкъщи. При семейството. Точно като животните.
Дежурните в Зоопарка внимават и следват стриктно правилата, защото директорът е от скоро. Всъщност от няколко дни – от 3 януари. Чичкото пък вече е изринал и остатъка от снега. Сега отпред е по-чисто. Пътят също вече се вижда. Само животните още не.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. “Всяка прилика с лица и събития, и дори животни не отговаря на истината!” Много съжалявам за тези млади стажант журналисти, както те самите се представиха по телефона в разговора с “мистичната пиарка”. Няма мистика в зоопарка, всичко е тежък труд и любов към животните за да могат хората да се порадват, да научат повече за тях, а оттам и за самите себе си и своеята отговорност и място в природата. Обидно е, когато някой, който няма представа от това пише за зоопарка с подигравка. Бих искала да пожелая през Новата 2017 година двамата начеващи журналисти първо да се научат да пишат на правилен български език, защото “Език мой, враг мой!” За да боравиш с езика се искат знания, талант, отговорност и морал. Може и в обратен ред. Засега са готови за жълтата преса, ако искат да минат в по-високо ниво – това е пътят.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.