В Истанбул ще се проведе четиристранна среща на върха за бъдещето на Сирия

В Истанбул ще се проведе четиристранна среща на върха, на която ще се обсъжда бъдещето на Сирия след гражданската война, припомня германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган посреща в града на Босфора лидера на Кремъл Владимир Путин, канцлера на ФРГ Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. За Меркел това е първа среща на върха за Сирия. На нея ще присъства също и специалният посланик на ООН Стафан де Мистура, който ще докладва на четиримата лидери за настоящата ситуация в разкъсваната от война близкоизточна република.

Срещата на високо равнище в Истанбул ще бъде фокусирана по-специално на ситуацията в последната останала твърдина на опозиционните сили на Дамаск – северозападната сирийска провинция Идлиб. Там Русия, като съюзник на сирийското правителство, и Турция, която подкрепя опозицията, се договориха за създаването на демилитаризирана буферна зона. Сега стремежите са да се предотврати офанзива на правителствените сили на президента Башар Асад.

Всички предишни мирни преговори, водени под егидата на ООН, се провалиха. Изданието припомня, че конституционната комисия с представители на правителството и опозицията, решението за създаването на който бе взето през януари, все още не е създадена.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят