В ложата на Лорда: Сори Монтесори, децата не са каквито бяха

Наглостта и безочието изискват нов Макаренко

В моето детство беше въпрос на чест да те посети класният

С повече от 30 години опит в модата и живота на висшето общество, Евгени ще отразява за вас горещите моменти от живота на богатите и известните. Лорд Минчев ще се изказва по злободневни теми, ще посочва модните личности на деня, ще бъде в началото и края на червения килим...

Всяко дете е един свят, една вселена, едно кълбо от хромозоми, в което е съчетана вековечната мъдрост или както понякога - вселенският отпадък. Последното всъщност не е по рождение, надявам се, а е следствие от неправилни образователни и възпитателни стъпки.

Като дете, за нашето поколение беше в реда на нещата да пресечеш улицата, за да поздравиш учител, да свалиш шапка и да говориш на Вие. Ретро, но подсъзнателно дисциплиниращо поведение, което определя нататъшните действия и ценности на подрастващия. За момчетата казармата също беше онзи възпитателен ценз, който ги пренасяше от удобната люлка на родителското покровителстване и ги преместваше кога с шут, кога с устав в полосата на възмъжаването.

В моето детство беше въпрос на чест да те посети класният ти ръководител, да се осведоми как си, да поддържа връзка с родителите и да се чувстваш част от неговата загриженост. Онзи ден беше празника на учителите. Аз лично помня първата си класна Надежда Пейкова, директорката Томова, другарката по география Гюрова, по химия Танкова... Всъщност, помня всичките си учители. Благодаря им. Благодаря на цялата онази система, която проверяваше носните ни кърпички, дали сме изрязали ноктите си, дали имаме чисти якички над престилките. Благодаря на всичките си връстници, чието чувство за дълг се коренеше и явяваше основно от дълбините на нашите родители и семейства.

Не бих искал да е така, но надявам се, съгласни сте, че подрастващите днес съвсем не изповядват наивната парадигма, изповядвана от Мария Монтесори, чието име се и ще бъде свързвано с обноските, възпитанието и развитието на децата. Почти връстник на тези повели, виждам, че днес те са обрасли в бурени, във вдървения троскот на невежеството и нехайството спрямо възпитанието и релевантното му образование.
Което ще рече, че подвизите на италианката днес се разпадат в илюзорния свят на интернет и простете, ако греша, но изискват един подход на Макаренко, напълно противопоставен на фините и нежни предвоенни посоки.
През 1920 г., някъде около невинните очаквания на Монтесори и приложението им, Макаренко организира колонията “Максим Горки”, а през 1927 г. - комуната “Феликс Дзерджински”. В тези колективи малолетни престъпници са разделени на групи за извършване на обща работа под ръководството на възпитател. Така те се социализират и придобиват чувство за “осъзната дисциплина”. Все неща, тръгнали си от съвремието ни с отмяната на казармата и въвеждане на деликатното възпитание, принос за което имат и някои псевдоепропейски ценности.

С уговорката, че не всяко разглезено дете е престъпник, правя тези паралели със съзнанието, че границата между двете е много тънка. Вината, носена от претоварените със социализъм и дисциплина родители, днес се разлага в собственото им оневиняване, като увиват в защита потомците си, без да осъзнават някои неизбежни последствия. А те са описани в първите редове на моя анализ. Така, че сори Монтесори, най-добре да дойде Макаренко.

Fashion idol

Шон Конъри

Когато и да е правен този кадър, той показва едно истинско величие, пиетет към националното облекло и свобода на мисленето, в липсата на което не може да бъде обвинен Шон Конъри. Голямата звезда изглежда горд с шотландската пола, както и всички задължителни атрибути, превърнати заради името на бележития актьор в модно постижение.

На балканския вкус може да не му допадне тази странна естетика, особено частта с поличката или подаващите се крака под тях, нито вероятно вълнените чорапи, които у нас се носят в зимни и крайни условия. Но Шон Конъри, верен на националната си традиция, позира със завидна гордост от облеченото. Исполинската фигура на актьора, определено понася и допринася за подобна индивидуалност, в която с мъжка ръка е допуснато дори букетче момини сълзи на ревера.

Парти изненада

Део с две торти за рождения си ден

Телевизионният симпатяга Део е роден малко преди Павароти и почти когато е родена Маргарет Тачър, с някакви си години и дни разлика. Празникът на русокосият веселяк започна ударно с пристигането на два тона пелети, които трябваше да се разтоварят и подредят в семейното имение в Годеч. Около обяд съпругата му го изпраща на фиктивен пазар и започва да готви празнично без знанието му, уж приготвяйки ежедневните блюда. Следобяд към компанията се присъединява големият син, когото вземат от градина, а майката на Део, без да знае плановете на снаха си, пристига след това с още храна.... Тържествената маса е заета по- късно от сестрата Марина и съпруга и Веско. Те носят торта и така, предвид свръхсекретната подготовка, тортите стават две.

Ново амплоа

Зорница изгря на коафьорския небосклон

Зорница Стойчева- международен обучаващ на Alfaparf Milano и водещ техник на Christian of Roma Academy, бе домакин на официалното откриване на своя собствен салон. Стилна и елегантна млада дама, която с времето успя да наложи името си в сферата на фризьорството, Стойчева с достойнство застана зад каузата на добрия вкус.

Елегантното събитие уважиха топ модели и онлайн знаменитости. Артистичният директор на Christian Of Roma Маурицио Пироло - Маури придружаваше Елена Кристиано, създала основите на този бизнес в страната ни в най-новото време. За да подкрепят колегата си, на партито присъстваха топ-стилистите Асен Налбантов, Владимир Атанасов, Таня Георгиева и Оля Николова.

Коментари

Задължително поле