В луксозния сегмент от пазара: Търсят обзаведени жилища с 2 гаража

Има търсене на завършени и обзаведени апартаменти с площ от 200-250 кв. м и два-три гаража.

Искат поне 200 кв. м

Южните квартали изместват центъра на София

Големи жилища с площ над 200 кв. м, с няколко спални и гаражи, които са ново строителство, привличат вниманието на купувачите на луксозни имоти. Една от основните групи клиенти на пазара - семействата с деца, проявяват нарастващ интерес към новите квартали в южните части на София, като Манастирски ливади, Кръстова вада и Камбаните, показват данни на компания за луксозни имоти.

Интересът към центъра на столицата се запазва основно при сделките с цел инвестиция и при търсенето на по-малки имоти. През миналата година пазарът регистрира растяща активност при покупки и наемане на луксозни имоти, съпроводена с успокояване на цените и намаляващ дял на сделките с отстъпка. Това показва, че офертните нива са близо до реалните цени на пазара. Предвид стабилното търсене, очакванията са активността в сегмента на луксозните имоти да остане висока и през 2020 г., прогнозират експертите.

Има стабилно търсенето на завършени и обзаведени апартаменти с площ от 200-250 кв. м и два-три гаража. “Търсенето на такива имоти идва основно от семейства с деца, които решават жилищни нужди. Част от тях първоначално тръгват с нагласата да купят къща, но впоследствие решават, че голям апартамент отговаря повече на очакванията им като инфраструктура, достъпност, места за паркиране”, коментират експерти от компания за луксозни имоти.

Наблюдава се трайно завръщане на клиентите в сегмента на големите жилища, като купувачите са основно семейни двойки на възраст 35-45 години с три или повече деца. Близостта до частни училища и детски градини също предопределя избора на локация. Продавачите са най-често хора над 50 години, чиито деца са пораснали и излезли от дома. С това отпада и нуждата от голяма площ и те се местят в по-малък имот. От компанията дават пример със сделка от края на 2019 г. за просторен апартамент в квартал Бояна на последните два етажа на малка жилищна кооперация. Жилището е с площ от малко над 500 кв. м, с 4 гаража и огромна тераса, създаваща усещането за къща.

Търсенето на луксозно ново строителство доведе до сериозен брой сделки в южните райони на София и кварталите по Витошката яка, отчитат от консултантската компания.

Нараства и интересът към имоти в Лозенец, Кръстова вада, Манастирски ливади и Боянa. В тези квартали търсят завършени и обзаведени апартаменти с гледка към Витоша. Появата на висок клас комплекси също допринесе за покачването на броя на сделките там. Ценовите нива са в диапазона между 150 хил. евро и 400 хил. евро.

При покупките на семейно жилище центърът отстъпва като предпочитано място заради силно ограниченото предлагане на ново строителство, недобре поддържаните общи части и липсата на гаражи към много сгради. В много случаи входовете са в много лошо състояние или на жилището му липсват височина на таваните и гледка. Основната група купувачи в този район са хора, които търсят имот за инвестиция.

В най-престижния район, около Докторски паметник, предлагането е силно ограничено. Цените обаче са достигнали пределни нива и дори да нарастват, ще е с малко, смятат специалистите.

Най-голямо е поскъпването в жк “Младост”

Дават 500 хил. евро за хубава къща

Намаляват сделките с отстъпка

На пазара на луксозни имоти най-голям ръст на продажбите има в по-ниския и средния сегмент, които обхващат апартаменти и къщи съответно до 300 хил. евро и до 500 хил. евро, показват данни на компания за луксозни имоти. Пазарът отбеляза нормализиране на офертните цени, след като преди години за продажба предлагаха голям брой надценени имоти. В резултат и броят на сделките с отстъпка в цената намалява. Все пак най-успешни на пазара са гъвкавите продавачи, които успяват да се адаптират към търсенето и са готови да предложат атрактивни цени.

По-осезаемо покачване на продажните цени през миналата година беше отчетено в столичния жк “Младост”, както и в квартали като Лозенец, Манастирски ливади, Кръстова вада, Симеоново, пише в анализ на компания за луксозни имоти.

В София искат 8 евро/кв. м

Апартаментите с наем над 1000 евро са предпочитани

Най-скъпо е в Център и Докторски паметник

Сключените сделки за наемане на луксозни имоти нараснаха с 19% през миналата година. Наемният пазар в този сегмент е много активен, показват данни на компания за луксозни имоти. Най-силно в София е търсенето в най-високия ценови сегмент - над 1000 евро месечен наем, и в ниския. В средния ценови клас апартаменти - с между 500 и 1000 евро месечен наем, търсенето е значително по-слабо за сметка на силното предлагане. Една от причините за ръста на офертите е преориентирането на много собственици от краткосрочни към дългосрочни наеми, отбелязват експертите от компанията.

Наемните на луксозните жилища остават почти без промяна в сравнение с година назад, като средните нива за София са 8 евро/кв. м. Най-високи нива на наемите запазват Докторски паметник, Център и елитните столични квартали като Изток, Лозенец и Иван Вазов. Остава силно търсенето на апартаменти и къщи под наем в затворени комплекси в София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти