В международния конкурс "Multi Comfort 2020"

Студенти от ВСУ правят проект за нова визия на бивша промишлена зона в Париж

Четвъртокурсници от специалност "Архитектура" във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" се състезават в престижен международен студентски конкурс за благоустрояването на бивша промишлена зона в парижкия район Сен Дьони.

Студентите Пресияна Пенчева и Виктория Гърневска се включиха в XVI издание на "Multi Comfort 2020" на компанията "Sain Gobain" и разработват проекта си под ръководството на преподавателя доц. д-р арх. Пламен Петров, съобщиха от висшето училище.

Задачата на участниците е да предложат иновативни, устойчиви и енергийно ефективни решения за преобразуването на стария индустриален комплекс на "Coignet Enterprise". Екипите трябва да проектират зелена жилищна, учебна и развлекателна зона, която да съчетава едновременно следите от историческо наследство със съвременните нужди за развитие на квартала. В непосредствена близост до него се намира националният стадион "Стад дьо Франс", който през 2024 г. ще бъде домакин на XXXIII Летни олимпийски и Параолимпийски игри. Отреденият за благоустрояване парцел е между река Сена и железопътните линии, излизащи на север от френската столица.

Върху терена се намира първата железобетонна сграда в Париж - "Maison de Francois Coignet", построена през 1853 г. В нея са били настанявани работниците от близките цехове за торове, лепило и желатин. Собственикът й - водещият индустриалец Франсоа Коанье, е бил сподвижник на най-известния френски градостроител Жорж-Йожен Осман, дал днешния облик на Париж. През 1998 г. железобетонното здание е обявено за паметник на културата. Селекцията за конкурса минава през две нива. Първото е национално и в него екипът на ВСУ ще се конкурира с други отбори от български университети.

Призьорът ще получи възможност да представи проекта си пред международно жури в кметството на Сен Дьони, където ще бъде излъчен и победителят в конкурса. Студенти от ВСУ са участвали в юбилейното десето издание на "Multi Comfort". Тогава петокурсниците Валентина Петрова и Калоян Димов спечелиха първото място в националния етап с проект на тема "Училище на бъдещето", припомниха от университета. В последната надпревара - за проектиране на къща в Милано, участници са били 2200 студенти от 34 държави.

Коментари

Задължително поле