В операция на гръцката полиция: Петима задържани за пожара в лагера Мориа

Над 12 000 души, предимно от Афганистан, обитаваха бежанския лагер Мориа, мнозинството от които в момента се намират без подслон или санитарни условия.

Още един заподозрян се издирва

Гръцката полиция е задържала петима души в рамките на разследването на пожара, който практически изпепели преди дни бежанския лагер Мориа на остров Лесбос, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на министъра на обществения ред и гражданската защита на Гърция Михалис Хрисохоидис. Без да дава допълнителни подробности за самоличността на задържаните, министърът уточни, че се издирва още един предполагаем извършител.

Мнозинството от мигрантите населявали опожарения лагер Мория се крият по високите части на острова и отказват да се настанят в новия палатков лагер, специално изграден за тях. В голямата си част те смятат, че така по-лесно ще намерят възможност да напуснат острова въпреки пълната забрана за излизане от Лесбос на всички мигранти.

Министър Хрисохоидис предупреди, че нито един мигрант няма да получи разрешение да отпътува от Лесбос без да се регистрира в лагера и да му се направи тест за коронавирус. Редица европейски страни, сред които България, вече дадоха заявка да приемат част от засегнатите от бедствието в Мориа, припомнят международните наблюдатели.

Коментари

Задължително поле