В Пловдив има недостиг на жилища

Недостигът на готови имоти и ръстът в цените през 2018 г. подсилиха увереността на собствениците на имоти в града под тепетата.

Купувачите са принудени да избират между апартамент в строеж, за който да изчакат, или имот в стара сграда, който да ремонтират

Над 50% от предлагането е ново строителство

Недостиг на апартаменти в Пловдив отчитат брокери. Запитванията за готови жилища през 2019 г. надвишават предлаганите имоти на пазара, което принуждава купувачите да избират между жилище в строеж, за което да изчакат, или да купят имот в стара сграда, който да ремонтират.

Над 50% от предлаганите жилища в момента са ново строителство, посочват експерти. Високата строителна активност в града под тепетата осигурява широк спектър имоти на различен етап на изграждане - “на зелено”, на груб строеж и с Акт 16. През изминалата година е започнало строителството на 1846 жилища в града, а броят на завършените за периода е едва 1133.

“Недостигът на готови имоти и ръстът в цените, който наблюдавахме през 2018 г., подсилиха увереността на собствениците, което ги прави все по-рядко склонни на отстъпки в цената. От началото на годината малко под 30% от сделките са осъществени след коментар в офертната цена, при 45% за същия период на 2018 г.”, уточнява Мариета Гаргова, регионален мениджър в Пловдив на компания за недвижими имоти.

Малко над 1/3 от предлаганите имоти откриват купувач за период между от 1 до 3 месеца. Почти същият е и делът на тези, които се реализират в рамките на по-малко от 1 месец. Значително намаляват обявите, престояли на пазара повече от година - от 20% през 2018 г. те вече представляват едва 6%. Предоговаряне на цената с между 1000 и 5000 евро се наблюдава при 17% от осъществените покупко-продажби, отчитат от компанията. Макар и с по-малък дял, понякога се правят отстъпки в размер на 5-10 хил. евро, като това става при около 6% от сделките. В единични случаи се постига компромис с офертната цена и за над 20 хил. евро.

Достигат дял от 30%

Повече сделки с цел инвестиция

Покупките на жилища с инвестиционна цел в Пловдив от началото на годината надвишават 30% от всички сделки. Покачването спрямо първото тримесечие на 2018 г. е с около 10%, а като основна причина брокери посочват икономическото развитие на града.

Още през 2018 г. се наблюдаваше засилен интерес към инвестиционните покупки, провокиран от това, че Пловдив е Европейска столица на културата 2019 и големия туристически поток. “От началото на годината виждаме един наистина устойчив инвестиционен пазар. Превръщането на Пловдив в притегателен център за бизнес и туристическа дестинация подкрепя вътрешната миграция и желанието за живеене в града”, коментират експерти.

Районът около Медицинския университет е атрактивен

В Пловдив най-голямо е търсенето на имоти в Центъра. Жилищата там представляват интерес както за живеене, така и за инвестиция. При сделките с имоти с цел по-нататъшното им отдаване под наем преобладават двустайните апартаменти.

Районът около Медицинския университет в града е атрактивен за покупка поради високата доходност на имотите. Причината е, че локацията е търсена от студенти, основно чуждестранни. Изчисленията сочат, че възвръщаемостта може да достигне до 10%. Профилът на клиентите и засиленият интерес в района позволяват реализирането на жилищата при по-високи наемни цени.

Искат две спални

Расте търсенето на тристайни

Сделките с тристайни жилища в Пловдив изпреварват двустайните с почти 10% през първото тримесечие на годината, показват данните на компания за недвижими имоти. Макар доскоро апартаментите с една спалня да бяха най-продаваните, все повече се засилва търсенето на имоти с две спални. Преди 2-3 години интересът към двустайните жилища беше толкова голям, че дори строителните предприемачи се фокусираха върху планирането на такива имоти в сградите си. Желанието за повече пространство и комфорт обаче промени нагласите и сега все по-често купувачите искат в жилището да има втора спалня, с което пък се съобразяват проектантите.

Насочват се към по-големи домове

Ръстът е с 10% за година

Заделят 50 хил. евро за двустаен

Цените на жилищата в Пловдив от началото на 2019 г. са стабилни, с поскъпване на годишна база с 10%, като ръстът е по-силно изразен при старото строителство, коментират брокери на имоти. Повишението на цените е естествено продължение от засиленото търсене на готови апартаменти.

Купувачите, търсещи двустаен апартамент в града под тепетата, предвиждат за сделката средно около 50 хил. евро. За тристайните жилища отделят между 60 хил. и 70 хил. евро. Сделките в този ценови сегмент са масовите за града - над 40%. Прави впечатление, че за първите три месеца на годината тройно нараства делът на покупките на стойност между 70 хил. и 100 хил. евро, достигайки 16%, коментират брокери на имоти.

Коментари

Задължително поле