В района на Трън няма находища на уран

Иван Андреев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара (БМГК).

Бъдещият златодобив ще отвори нови работни места, според БМГК

Отложен местен референдум

Находища с регистрирани запаси на уран в района на Трън няма. Това става ясно от официален отговор на Министерството на енергетиката на въпрос на Българската минно-геоложка камара (БМГК), която е потърсила становище от ведомството, след като се появиха информации за наличие на уранова мина на територията, където се планира златодобив.

„Една от многото манипулативни тези на противниците на проекта е разбита окончателно“, обяви Иван Андреев, изпълнителен директор на БМГК. Според него сега жителите на Трън трябва да е убедени, че щом като бъдещата концесия е за злато, то инвеститорът ще добива единствено злато.

„Този факт затваря окончателно темата „уран в Трън“, уточняват от БМГК. От камарата посочват и социални позитиви от реализиране на проекта и възможността за създаване на нови работни места в добивния сектор. Cпopeд тях oт пъpвитe гoдини нa интeнзивни пpoyчвaния пpoeĸтът зa злaтoдoбив щe cъздaдe 309 нoви paбoтни мecтa в oбщинa Tpън, в ĸoятo сега в чacтния ceĸтop paбoтят cpeднo 188 души гoдишнo. Teзи чиcлa щe нapacнaт знaчитeлнo в пepиoдa нa cтpoитeлcтвo, ĸoгaтo щe бъдe дocтигнaт пиĸ нa зaeтocт c 562-ма дyши нa мecтнo нивo.

Както „Труд“ писа, паралелно с парламентарните избори на 26 март в община Трън трябваше да има местен референдум, който беше отложен заради нормативни нарушения. Хората трябваше да отговарят на въпроса „Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Добре де първо дайте на народа да се произнесе ! После се произнасяйте каквото и да било !

  2. манипулативната статия е разбита на пух и прах. Нали няма уран. Що по чешмите в четири села в района на мините, които искате да опаскате тече уран, а в село Зелени град – девет пъти над нормата? И това само при малко сондажи, а какво ще стане, когато се сринат две планини – с открити взривове – Ерулската и Руй и менделеевата тоблица се разпраши и полети към София и Бойковата крепост Банкя с преобладаващите западни ветрове?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.