В. „Република“: Зеленски се страхува от народа си

Президентът на Украйна набеди Путин, че готвел преврат, за да го отстрани

Обвинението беше посрещнато с ирония в Москва

Расте напрежението между военните и политическите лидери в Киев

Володимир Зеленски не се страхува от руското оръжие, а от народа. От неговия: украинския. Вчера президентът, около когото страната се обедини в деня на руската инвазия, президентът, който според социологическите проучвания все още има много висок рейтинг, привика журналисти в кабинета си. И им разкри, че бил съвсем наясно с руски дезинформационен план за отприщване на хаос в Украйна. План - твърди той - за отстраняването му.

Та руснаците били дали на този план провокативното име: “Майдан 3”. Едно преиздаване, но с обърната посока, на революциите, с които украинците свалиха президента Янукович: “оранжевата” от 2004 г., след това “Евромайданът” от 2014 г., с който го накараха да избяга в Москва. От тогава са минали точно десет години... “Нашето разузнаване е добило информация за този план, - казва Зеленски - получихме подобни сведения и от партньори. Това е разбираема операция, за руснаците Майдан беше държавен преврат”.

Обвинението беше посрещнато с ирония в Москва, с обичайния надменен тона на вицепрезидента на Съвета за сигуност Дмитрий Медведев. Но в Киев, където вчера Зеленски уволни без официално посочени причини заместник-началника на службата за външно рзузнаване Александър Тарасовски, тези думи звучат като дрънкане на оръжие. “Президентът започва да се готви за военен преврат - писа антикорупционният журналист Игор Мосейчук, който е сред основателите на батальона “Азов” и който в никакъв случай не може да бъде обвинен, че симпатизира на руснаците. “Лутащ се между корупцията, спада на доверието в него и конфликтите с военните и политиците - подчертава Мосейчук - Зеленски започва да разбира, че дните му във властта практически са приключили. Но той представя ситуацията с маската на руска специална операция”.

Мразовитият вятър, който обещава сняг в Киев, вледенява нервите и на улица “Банкова”, където президентът и хората му са на нокти от седмици. Кризата между политическите и военните лидери на страната ескалира. Тя беше отприщена от началника на въоръжените сили генерал Валери Залужни - възможен съперник на президентските избори, които Зеленски ще трябва да насрочи след бъдещото примирие. В английското списание “Икономист” той направи на пух и прах президентската стратегия, базираща се на реториката на контранастъплението и на свръхамбициозния мирен план, който тласка руснаците отвъд границите от 1991 г., тоест далеч от окупираните територии Донбас и Крим. Като Залужни посочи с пръст голия крал: контраофанзивата затъна в битки от окопи, каза той, без победители и губещи. После президентът уволни лоялните си хора, като например генерал Хоренко, който ръководеше силите за специални операции. Помощникът му пък загина при “катастрофа”, намирисваща на атентат.

Експлозивната ситуация в страната в разгара на все така ужасната и неспечелена война не е единственият трън в петата на Зеленски. Той усеща към него да лъха студ и от самите му съюзници. Финансирането на Украйна го няма в указа на Байдън и дори гласуването за членство в ЕС рискува да бъде отложено. В тази връзка в Киев припомнят думите на пратеника на САЩ по възстановяването Пени Прицкер, която попита как Зеленски и обкръжението му смятат да продължат напред, ако се окажат без американска помощ.

За говорителя на разузнаването Андрий Юсов планът “Майдан 3” се вплита в обичайните руски пропагандни наративи, но сега върви “успоредно със засилването на вътрешните конфликти. Руската пропаганда отново обръща голямо внимание на вътрешно-политическите събития в Украйна” - казва Юсов. А несъгласието в държавата е забранено, има военно положение и обвинението в “проруски симпатии” е равносилно на сигурен арест. Като за 21 месеца война само хора на президента се ширят в единната телевизионна мрежа. А пък украинските специални служби дори организират курсове, за да “учат” чуждестранните журналисти как да разпознават “руската пропаганда”, т. е. нежеланите новини.

Междувременно Зеленски продължава с реториката на контранастъплението, тръбейки непрекъснато, че победата все още е възможна, ако не и сигурна. И така вчера бе официално разпространена новината, популяризирана от президента, за “украинските предмостия, установени на левия бряг на Днепър, под Херсон”. Те са важни, за да отдалечат от града минохвъргачките, под адския огън на които вчера загинаха шестима цивилни. Но руските линии остават все така стабилни отвъд тръстиките на Днепър.

Превод от италиански за “Труд news”: Румен Михайлов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа