В САЩ наддават за имоти край градовете

Търсенето на имоти в САЩ нараства, а предлагането е ограничено.

Финикс е №1 с 9,9% увеличение

Търсенето на имоти в САЩ нараства и изпреварва предлагането на пазара. В резултат в някои райони край големите градове вече е обичайна практика да има наддаване за продаваните имоти. Американците, които не са загубили работните си места по време на пандемията, бързат да купят недвижим имот, местейки се в покрайнините, където има повече свободно пространство. Възможността хората да работят от вкъщи също допринася да увеличения интерес към по-просторните жилища извън центъра на градовете.

“Цените на жилищата растат, защото търсенето се увеличава главоломно, а предлагането все още е невероятно малко”, коментира Марк Витнер, старши икономист във финансова компания в САЩ. “Хората си стоят повече у дома, така че не са толкова склонни да продават”, допълва той.

Ниските лихви по ипотечните кредити допълнително стимулират конкуренцията за все по-малкото обявени имоти за продажба, предава агенция Блумбърг. Индексът на цените на жилищата в 20 от най-големите градове в САЩ е нараснал с 5,2% на годишна база, надминавайки всички прогнози на икономисти. Финикс оглавява класацията с ръст на цените на жилищата от 9,9%, следван от Сиатъл с 8,5% и Сан Диего със 7,6%. Отделен доклад на Федералната агенция за жилищно финансиране показа, че цените на жилищата са нараснали с 8% на годишна база.

Матю Спийкман, икономист в имотна компания, смята, че става дума за “забележителен ръст”, който е значително над обичайните нива. “Макар че пътят на цялостната икономика през следващите месеци вероятно ще бъде диктуван от коронавируса и политиката, тенденциите през последно време показват, че жилищният пазар, който като цяло устоява на всякакви свързани с пандемията предизвикателства, ще продължи силната си инерция”, коментира Спийкман.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти