В САЩ притеснени от руски дронове-камикадзе

Американски военни анализатори предупреждават за потенциалната заплаха от руските дронове и техните бойни способности, пише „Российская Газета“.

Както отбелязва изданието Popular Mechanics, нова концепция предвижда масова атака със стотици дронове-камикадзе. За атаките ще бъдат използвани евтини безпилотни летателни апарата с формата „летящи крила“, които имат система за вертикално излитане и могат да носят около 2 килограма взрив.

Цели за безпилотното ято ще са камиони и машини с лека броня. Освен това дроновете могат да бъдат ефективни при унищожаването на въздушни и надводни цели, както и радарни станции.

„Руснаците считат, че това ято ще бъде ефективно оръжие в борбата с терористите и високотехнологични противници. Изхождайки от това, което руснаците са видели и узнали в Сирия – това е най-важният военен опит към днешна дата – роякът дронове може да нанесе серизони щети“, обяснява американският военен анализатор Самюел Бендет пред изданието S4ISRNet.

Експертите отбелязват, че в момента практически е невъзможно да бъде обезвреден вдигнал се във въздуха рояк дронове-камикадзета. Ако главният апарат бъде унищожен от противника или се загуби по някаква причина, неговите функции се предават на друг дрон. След това се прави реконфигурация и така до загубата на последните две устройства.

Познатите защитни средства, като ракети, оръдия и картечници, няма да бъдат ефективни против ято безпилотни апарати“, пише Popular Mechanics. „Защитна система, която може да свали 90 процента от дроновете, а това е много добър показател, все пак пропуска останалите 10% от апаратите“, пише в статията. Ефективни средства за противодействие биха били „заглушителите“, но те ще бъдат безполезни срещу автономни дронове, които не приемат радиосигнали.

Коментари

Задължително поле