Рибарите от селището Ченгене скеле край Бургас са запретнали ръкави и правят нощен риболов. Пускат осветление под лодките с лампи, и рибата се събира под морските съдове, за да търси храна. така се лови на пуснатите чепарета.
Лампите за нощен риболов се продават свободно в магазините, потъват на 3- 4 метра дълбочина и всеки хищник- сафрид и дори дребен паламуд, така наречената „циганка", се събират на светлината.
На чепаретата "налита" дори и хамсия, която иначе се лови в даляните и с тралове, каза пред "Труд" кметът на селището Димитър Янчев.
Водите в момента са горещи, а рибата се стреми към по дълбоко и по- хладно, където се чувства по- комфортно, затова през септември ще има повече, обясняват рибарите. През първия есенен месец се очакват пасажите сафрид, както и чернокопът. В началото, докато са още малки, те се движат заедно, а после се разделят на различни пасажи.
Хубавото е, че има хамсия, която е храна за паламуда. Тава значи че наесен може да се чака добра слука- "царят на морето" - паламудът да напълни мрежите, смятат морските вълци.
Бум на посещения от туристи има в момента в селището им Ченгене скеле. Привлечени от романтичното място, летовниците ходят на плаж, а после отсядат и в местната кръчма "Морски сговор". Масите се резервират за няколко дни напред, а всички ястия са специалитет.
Чиниите с риба и миди са пресни и добре приготвени. Предлагат се сафрид, хамсия, цаца. Според морските вълци, всичко приготвено в кръчмата им е и по- евтино от останалите заведения. Рибената чорба в момента е 5. 50 лв, докато в луксозните бургаски заведения удря 8 лева.
Рибената чорба се прави в „Морски сговор“ от няколко вида риби, и то току що извадени от лодките. Вълшебната съставка, която преди наричаха „тайна“, но вече не е, защото всички я научиха е подправката дивисил.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш