В село с 8 души възродиха 4 паметника

Четири паметника, потънали в бурени и забвение, бяха възродени за ден в шуменското село Беджене. По официални данни на статистиката то е най-малкото в областта, тук живеят точно 8 души.

Патриотичната инициатива е на Военното окръжие в Шумен, което специално за Беджене било подкрепено от 20 служители от Общинското социално предприятие в община Нови пазар. С косачка работниците му бързо ликвидирали буйната растителност край Паметника на загиналите в Отечествената война 1944-1945 г. кандидат подофицерите Иван Георгиев и Станчо Станев, край чешма-паметник и монумент на 17 загинали в Балканските войни и Първата световна война.

Покрай военните паметници бил разкрит и лъснат, и този на Светите братя Кирил и Методий в двора на бившето селско училище. Паметниците са и с наново изписани надписи буква по буква.

Местните жители Величка, Христо и рускинята Елена, на които рядко им идват гости, били най-щастливи. "Благодарен съм за инициативата, подета от военните. Без тяхна помощ мисля, че нямаше да се случат тези неща", казва кметският наместник Емил Ангелов.

Коментари

Задължително поле