В случай на ядрена война: Путин ще се крие в бункер на 300 метра под земята

Бункерите под Кремъл са свързани чрез тунели.

Президентското укритите на Щатите е под Белия дом

Помещенията са снабдени с огромни хранителни запаси и от тях могат да се ръководят военни операции

Тайните бункери на държавните глави на Русия и САЩ си приличат в едно: нито самите президенти, нито високопоставени служители признават за тяхното съществуване. Обществеността получава подробна информация за дизайна и предназначението им само след разсекретяване на информация за тях.

Пететажно скривалище за Обама

Според американския публицист Роналд Кеслер, който дълго време прави разследвания за „Вашингтон пост“, свързани с живота в Белия дом, президентският бункер, който до сега беше предназначен за Доналд Тръмп, е построен точно под поляната на президентския дворец по времето на Обама. Изграждането му отнема две години. В книгата на Кеслер се казва, че бункерът е пететажен и в случай на евакуация той е в състояние да приеме не само президента и обкръжението му, но и целия персонал на президентската администрация. Роналд Кеслер твърди, че Доналд Тръмп няколко пъти е инспектирал бункера, който е наследил от своя предшественик и е открил там ... насекоми, които са успели да се размножат в подземна стая.

The New York Times съобщава, че бункерът на Обама е само част от президентския скривалищен комплекс под Белия дом. От Втората световна война там функционира Центърът за спешни операции на президента, който се е използвал като скривалище от високопоставени служители от щаба на президента на САЩ Джордж Буш като Дик Чейни и Кондолиза Райс, когато терористи атакуват Ню Йорк през септември 2001 г. и Вашингтон. "Ню Йорк Таймс" нарича третия президентски бункер, оборудван в началото на 60-те години, Ситуационната стая, която също се намира под Белия дом и включва помещенията на разузнавателния център и конферентна зала. Общата му площ е 500 кв.м.

Друг бункер е издигнат от Пентагона в случай на ядрена война в началото на 50-те години на границата на Пенсилвания и Мериленд. Предназначен е за представители на висшите ешелони на властта и военните генерали на Америка. Raven Rock може да побере едновременно три хиляди души. В него се помещава компютърният оперативен център на Американската агенция за отбранителни системи и оперативно-тактическите центрове на американските сухопътни, военноморски и военновъздушни сили.

Превърнат в музей

В щата Флорида има президентски бункер, който всеки можеше да види преди няколко години - това е бившето скривалище на Джон Ф. Кенеди, което съществува в това си качество само три години и е декласифицирано през 1974 година. От 1998 до 2017 г. той е бил музей,   отворен за обществеността. Според американския всекидневник Tampa Bay Times, 140 кв. м. са били предназначени да приютят президента и семейството му от ядрена атака (резиденцията на Кенеди във Флорида се намира наблизо). В рамките на месец тук могат да живеят автономно 30 души. До бункера, защитен от радиация чрез оловно покритие и повече от три метра почва, може да се достигне през гофриран метален тръбен тунел. Срещу главния вход има авариен изход, съоръжението е оборудвано със стая за обеззаразяване и радиозала. Бункерът на Кенеди сега е затворен поради нерентабилност.

Златната планина

Преди две години, преди първата среща на Д. Тръмп и В. Путин, Пентагонът публикува доклад, в който се споменава за два тайни бункера на Путин, уж построени в центъра на Москва: единият - точно под Кремъл, вторият - до Московския държавен университет (квартал Раменки). Западните медии активно цитират характеристиките на тези обекти, позовавайки се на документ, публикуван от разузнавателната служба на американското министерство на отбраната. Според доклада и двата бункера, разположени на дълбочина 300 метра, могат да приемат до 10 хиляди души. Те са свързани помежду си и имат железопътна инфраструктура, която позволява да се стигне до стратегически важни съоръжения, включително летища. Пентагонът също разпространи информация за два автономни бункера в Подмосковието, снабдени с хранителни запаси и други средства за поддържане на живота за няколко месеца. В случай на ядрен удар оттук могат да се ръководят военни операции.

Американските военни са наясно със съществуването на друга руска отбранителна система, която ще се използва в случай на ядрен удар от САЩ. „Когато СССР се сблъска с американската заплаха, ние създадохме системата„ Периметър “(известна на Запад като„ Мъртвата ръка “), казва генерал-полковник Леонид Ивашов, президент на Академията по геополитически проблеми, пред„ Взгляд “. "Системата е дублиран автоматичен команден пункт, който веднага ще даде заповед за изстрелване на ракети, дори ако висшето ръководство на страната загине."

Публикацията във „Взгляд“ съобщава, че друга подземна резиденция на президента и военното командване се намира на 60 километра от Магнитогорск, на връх Ямантау, недалеч от планинския курорт Абзаково. Мижгиря е затворен град, построен по време на Студената война и в медиите често се нарича „бункера на Путин“. Това до голяма степен се дължи на материала, публикуван в The New York Times през 1996 г., който разказва за изграждането на секретна военна база в района. Документирани доказателства за това, което всъщност крие Злата планина е невъзможно да се получи: територията на Мижгиря е изключително добре охранявана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят