В смъртта си двама души спасиха пет живота

1184 души чакат трансплантация, най-много са нуждаещите се от бъбрек

Екипи от шест болници координираха акциите

Органите на двама души, изпаднали в мозъчна смърт, дадоха шанс за живот на петима тежко болни пациенти. Медицински екипи от шест болници организираха и координираха животоспасяващите трансплантации.

Едната донорска ситуация е възникнала на 10 април, след като близките на 30-годишен мъж от Търговище са взели трудното решение да дарят органите му. Той е бил в мозъчна смърт, вследствие на черепно-мозъчна травма. В УМБАЛ “Света Екатерина” е трансплантирано сърцето му, а в УБ “Лозенец” – черният дроб и бъбреците. Органите са присадени на четирима различни реципиенти.

В транспортирането на донора до София участие са взели и медиците от УМБАЛ “Света Марина” във Варна, ЦСМП – Варна и Военновъздушните сили.

Втората донорска ситуация е от 12 април. 57-годишна жена от София е изпаднала в мозъчна смърт вследствие на инсулт в “Аджъбадем Токуда”. Във ВМА е извършена трансплантация на черния й дроб. Операцията там е шеста такава от началото на годината и 60-а за последните 10 г.

Ръководствата на лечебните заведения изказват съболезнования на близките на починалите и благодарност за решението им да дадат шанс за живот с решението си.

Броят на трансплантациите у нас се увеличава, но все още листата с чакащи пациенти е огромна – 1184 към 11 април, 2018 г. От тях най-много се нуждаят от бъбрек – 1008 души, от черен дроб – 44 и сърце – 39.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България