В София леви и десни разчитат на “Демократична България”

Естрадната прима Лили Иванова заяви подкрепата си за нов кметски мандат на Йорданка Фандъкова. “Имам щастието да живея в един от най-красивите градове в България. Възхищавам се на интелекта и силата на характера на г-жа Йорданка Фандъкова”, написа Лили Иванова във фейсбук.

Игнатов събра 52 925 гласа

ВМРО решават дали да призоват своите за подкрепа на Фандъкова

Тръгнаха совалки преди балотажите из цялата страна. Утре ВМРО свиква ръководството си, за да решават дали да призоват своите избиратели да гласуват за определени кандидати, включително и за Йорданка Фандъкова в София. Пред “Труд” лидерът на партията Красимир Каракачанов обясни, че положението е сложно, тъй като в 13 общини кандидатите на ВМРО се изправят на балотаж срещу претендентите на ГЕРБ.

“За балотажа в София търсим подкрепа за Йорданка Фандъкова от десните избиратели. Изпратихме призив към “Демократична България” с надеждата, че на изборите всички десни няма да посягаме към бюлетината на Мая Манолова и на червените. При избор на кандидата Йорданка Фандъкова, издигната от две партии членове на ЕНП, логичният избор е тя”, коментира пред “Труд” председателят на СДС Румен Христов. Той се оплака, че от “Демократична България” вече обявиха, че няма да призовават своите избиратели да подкрепят нито една от двете претендентки за кмет на София. “В такива моменти лидерите трябва да поемат отговорност и да заявят мнението си. Към друга партия, няма как да се обърнем, останалите са леви”, каза още Румен Христов.

Самата Фандъкова днес се разходи до централата на “Демократична България”, но обясни, че води разговори с тях за общинския съвет, а не за подкрепата им на балотажа.

Лидeрът нa БCП-Coфия Калоян Паргов също обяви, че е нормално Мая Манолова да получи подкрепата на “Демократична България”. “Компромисът, когато не е безпринципен и е за постигане на голяма цел, е велико нещо. Търсим съгласие, а не съглашателство в името на промяната”, заяви Паргов в ефира на Би Ти Ви.

“Грaдcкaтa дecницa нe ca крeпocтни ceляни. Гoлямaтa цeл e Мaя Мaнoлoвa дa бъдe кaндидaтът нa прoмянaтa, кoятo вcички щe пoдкрeпим”, oбяcни Пaргoв.

От данните на ЦИК става ясно, че за кандидата на “Демократична България” Борислав Игнатов са гласували 52 925 столичани, за другия десен кандидат Борис Бонев - 42 925, за кандидата на ВМРО Ангел Джамбазки - 16 920, а за Волен Сидеров - 6 246. Йорданка Фандъкова има 157 909 гласа, а Мая Манолова - 120 233. По традиция активността на балотажите винаги е по-ниска, а избирателите рядко се съобразяват с призивите на една или друга партия да дадат гласа си за конкретен кандидат.

 

В Пловдив

Седесарите гласуват за Здравко Димитров

За мен като седесар е важно кметът на Пловдив да се казва Здравко Димитров. Това каза зам.-председателят на СДС д-р Емил Кабаиванов. Той заяви, че Пловдив е знаков град и изрази убеденост, че Здравко Димитров ще е новият кмет. “Ние сме заедно за дълъг път, не само засега, не само за днес. Тепърва ни предстои да работим заедно”, каза още Тони Симидчиева от ръководството на СДС - Пловдив. От своя страна Здравко Димитров посочи: “Като дясна партия ще водим разговори с всички от център-дясно. Всеки, който споделя принципите ни, е добре дошъл. СДС първи ни подкрепи”. “В неделя Пловдив ще има шестима районни кметове от ГЕРБ”, прогнозира Здравко Димитров (виж още на стр.5). Общо 39 777 пловдивчани са гласували за Димитров на първи тур. Основният му опонент за балотажа тази неделя е Славчо Атанасов от ВМРО, който събра наполовина по-малко гласове - 17 775.

 

Иван Портних, досегашен кмет и кандидат на ГЕРБ за Варна:

Основният ни опонент е пасивността

Нашият основен опонент на местните избори е пасивността. Това каза на пресконференция областният лидер на ГЕРБ и кандидат за кмет на Варна Иван Портних. На вота в неделя той постигна резултат 49.29% и не му стигнаха по-малко от 600 гласа, за да прескочи бариерата за победа от раз.

“Ще продължим с позитивната кампания, няма да влизаме в тона на компромати и фалшиви новини, защото кампанията не е 1 месец, а беше всеки ден от изминалите 4 години. Ще продължим да показваме ясните ни цели и проекти с осигурено финансиране, които ще гарантират ударното темпо в развитието на Варна”, каза досегашният кмет на града.

Според него причината за ниската избирателна активност (37.37%) при 45% на изборите през 2015 година е може би заради общото мнение, че резултатът е ясен. Той призова всички варненци да участват с гласа си в предстоящия балотаж в неделя. Иван Портних припомни, че в 9 от общо 12 общини във Варненска област ГЕРБ е с категорична победа още на първи тур и поздрави кметовете. Новият Общински съвет е изключително пъстър с участието на 11 формации, сред които ГЕРБ е първа политическа сила. “Надявам се да работим с всички, които възприемат и споделят нашите виждания за развитието на Варна”, каза досегашният председател на местния парламент Тодор Балабанов.

Коментари

Задължително поле