Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

В Столипиново издирват 100 деца без имунизация срещу морбили

От всичките над 8000 деца в най-големия ромски квартал у нас – “Столипиново” в Пловдив, едва 100-ина не са ваксинирани срещу морбили, паротит и рубеола. Това се разбра покрай визитата в Пловдив на зам.-министъра на здравеопазването д-р Галин Каменов. “Всички огнища на морбили вече са обхванати и е извършена имунизация, където са установени пропуски”, съобщи зам.-министърът. Регистриран е и осми случай със съмнение за дребна шарка и той отново е от Столипиново, откъдето са половината от пациентите, докато другите четирима са от Чешнегирово и Златитрап. “Пробите на доказаните случаи се изпращат в референтна лаборатория в Европа, която ще докаже от къде е дошла заразата”, заяви д-р Радосвета Филипова, главен държавен здравен инспектор.

От РЗИ-Пловдив обясниха, че пропуснатите да бъдат ваксинирани били лица, които често пътуват в чужбина и това е причината общопрактикуващите лекари да не са ги обхванали. “В момента тече кампания в ДКЦ “Изток”, а общопрактикуващите лекари издирват всички неимунизираните деца, за да ги ваксинират”, съобщи д-р Моника Троянчева, шеф на дирекция “Надзор на заразни заболявания” към Регионалната здравна инспекция-Пловдив. За откриването на подлежащите на ваксина помагат и социалните работници от Общностния център на улица “Вратцата” в “Столипиново”.

Има съмнения за “румънска връзка” в две от огнищата на морбили в Пловдивско – Столипиново и Златитрап. Едно от семействата със заразено от дребна шарка дете в Столипиново имало роднини оттатък Дунава, където върлува епидемия от морбили. В Златитрап и близките села са засичани търговци от Румъния, които отсега договаряли изкупуване на плодове и зеленчуци от местните стопани от реколта-2017. Тъй като инфекцията се предава по въздушно-капков път, не е изключено заболяването в региона да е “Made in Romania”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Дори да ги имунизарат, догодина пак ще имат морбили.Лекарите гонят циганите, за да ги лекуват, а циганите се смеят на всички институции. Пълен абсурд.

Отговорете