В Сухиндол са готови на крайни действия, ако не започне укрепване на огромно свлачище

Свлачището на пътя Сухиндол - Севлиево се разраства и се превръща в сериозен проблем за Община Сухиндол. В момента управляващите тестват докъде ще стигне търпението на хората. Вече четвърта година жителите слушат едно и също от институциите и се въртят в омагьосан кръг. Те са готови на крайни действия, ако проблемът не се реши по нормалния ред. Това каза след проведена приемна в Сухиндол народният представител от БСП Весела Лечева.

За да бъде разрешен проблемът още през миналата година тримата народни представители от „БСП за България“ Весела Лечева, Валентин Ламбев и Явор Божанков направиха предложение тези средства да бъдат предвидени в държавния бюджет за 2018г. Мнозинството в пленарна зала отхвърли идеята.

Така 50-метровото свлачище, което се активизира през април 2015 г., продължава да засяга живота на стотици хора. Пътят е общински между селата Красно градище и Горско Косово, заради което жителите на трите села и на Бяла река обикалят по обходен, значително по-дълъг маршрут. Свлачището е с голям мащаб и изисква значителни средства. Единствената възможност за решаване на проблема е отпускане на средства от Мeждyвeдoмcтвeнaтa кoмиcия зa пoдпoмaгaнe и възcтaнoвявaнe към Миниcтepcки cъвeт.

„Дори да бъде укрепено свлачището, пътят около него вече е компрометиран и също се нуждае от сериозна рехабилитация. Проектът залежа прекалено дълго и трябва да се пристъпи към изпълнение“, каза Лечева в Сухиндол.

Местните се оплакаха, че само един полицейски пост отговаря за сигурността в общината. Те критикуваха неефективния механизъм, който осигурява сигурността на населените места. „Не можем да разчитаме на полицията. Ако вечер се случи инцидент, докато дежурният полицай запали колата и дойде от Павликени, минава много дълго време. Зимата може да мине и час - час и половина, докато дойде“, споделиха присъстващите.

Покривът на Народно читалище „Трезвеност-1870“ също спешно се нуждае от ремонт, посочиха жителите на Сухиндол. Проектът за цялостна реконструкция е готов, но се чака финансиране, стана ясно на срещата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика