Спипаха вандал, повредил коледната украса в Аксаково

Лиляна Павлова за българското европредседателство: Мисията е изпълнена успешно

Наградиха доблестни деца, намерили и предали чантичка с документи и 1000 лева Петокласниците получих грамоти от директора на полицията във Велико Търново

Теменужка Петкова: Газоразпределителната инфраструктура в България ще се развива, ако има икономически интерес

Експерт прогнозира: Професията оператор на кол център ще се трансформира в оператор на робот

Търсят тяло на бебе, родено вчера в Кърджали, източват „Водното огледало“

Републиканските пътища в Сливенска област – проходими при зимни условия

Благодетели дариха 1100 лв. за изграждане на паметник на ген. Сава Муткуров в Търново

Комисар Мария Габриел с престижна награда „Талант в политиката 2018“

Тировете с дестинация България, влизащи от Турция, няма да бъдат пренасочвани през Лесово – Хамзабейли

Иван Тотев: Никога не е имало идея да се разфасоват прасета в центъра на Пловдив

Петър Петров от „Юлен“: Дружеството няма никакви кредити към Първа Инвестиционна Банка или други български банки Поради некоректността на журналистите от Икономедиа, концесионерът на ски зона "Банско" повече няма да отговаря на въпроси, задавани от изданията на тази медийна група

Откриха близо 700 литра нелегален алкохол по обява в Интернет

Клуб „Активна сигурност“ организира коледен празник за деца от домове в Пловдивско Кампанията е под надслов "SOS - Грижа без граници"

Запален комин обгази пенсионерка

В топ 10 сме по брой на студенти от ЕС във Великобритания 6000 българи са отишли да учат на Острова за година

Младите търсят образование „навън“ заради по-добрата квалификация, призната на международно ниво

Въпреки Брекзит Обединеното кралство продължава да бъде една от най-предпочитаните дестинации сред българските студенти. Според данни на Британския статистически институт за висше образование (HESA) над 6000 българи са избрали да продължат образованието си именно там през изминалата 2016 година. Нещо повече, страната ни влиза в класацията на 10-те топ държави в рамките на Европейския съюз, пращащи най-много чуждестранни студенти на Острова. Преди България се нареждат страни като Германия, Франция, Италия и Ирландия, които също са доста привлекателни за решилите да учат зад граница. Интересен е фактът, че северната ни съседка ни изпреварва в класацията, като над 7000 румънски студенти са записали да следват в британски университети, съобщават още от института.

Ако до преди 10 години “бягането” в чужбина означаваше търсене на стабилност и сигурност поради крайно лошите икономически условия в България, ниския стандарт на живот и пречките за намиране на работа, то към днешна дата причините са по-различни.

Наред с получаването на по-добра квалификация, призната на международно ниво, обучението извън граница дава на младите уникална възможност да разширят мирогледа си и да пречупят стереотипите си, общувайки с представители на различни националности, етноси, религии и раси.

Материалната база в британските университети несъмнено се оказва по-добра, въпреки вложените средства и опити за техническо обновяване и у нас в последните години. Висшите учебни заведения на Острова високо ценят студентския труд, а в почти всички страни (с изключение на Дания) се прилага закон, забраняващ на студентите да работят повече от позволения лимит за седмица, който обикновено е между 5 и 20 часа, в зависимост от местното законодателство.
Друго важно предимство на британската образователна система са честите срещи между студенти и работодатели, организирани от университетските администрации. Така шансовете за започване на стаж или работа значително се увеличават, ако направиш добро впечатление и демонстрираш качествата си.

Навярно най-положителната страна на образованието там е помощта, която студентите получават при оформянето на автобиографиите и мотивационните си писма при кандидатстване за стаж или работа. Преподавателите от британските висши учебни заведения се оказват крайно отзивчиви и полезни като преглеждат и коригират документите, съветвайки бъдещите специалисти на какво точно да наблегнат при евентуално интервю. Практика, която, за съжаление, почти отсъства в българските университети.

Българска студентка: Залагат значително повече на придобиването на практически умения

„С преподавателите си можем да разговаряме за всичко“, казва Елена Солакова
„С преподавателите си можем да разговаряме за всичко“, казва Елена Солакова

Елена Солакова е студент по Реклама и ПР в Американския университет Ричмънд в Лондон:
“Във Великобритания залагат значително повече на придобиването на практически умения, отколкото на теоретични познания, както се случва в по-голяма част от родните ВУЗ-ове. Солидната практическа подготовка по време на следването увеличава възможностите за реализация, създавайки готови за пазара на труда кадри още преди завършване”.

Според българката, нивото на общуване с преподавателите също се оказва по-ефективно. “В самата програма са заложени определен брой часове за консултации с лекторите, които са задължителни за всеки”, обяснява тя. По време на тях, студентите могат да обсъдят с професорите си всичко, което ги вълнува: от затрудненията, които изпитват в учебния процес, през здравословното си и психическо състояние до любимите си занимания извън

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.