СДВР издирва мъж и жена, участвали в инцидент в столичния квартал „Студентски град“ (СНИМКИ)

Грипна епидемия в София от понеделник

Разследват пожара край Дуранкулашкото езеро

В Банско отчитат промяна в профила на туристите от Великобритания

Учениците в Бургаско излизат във грипна ваканция от понеделник От утре в цялата област е обявена епидемия

Нетаняху: Иран крие информация за катастрофата на украинския самолет близо до Техеран

Митничари от ГКПП-Кулата намериха 23 000 евро, скрити в тайник на лек автомобил

Борисов към феновете на „Левски“: Ако искате да го има този футболен клуб, във вида, в който вие си го представяте, акциите трябва да са си при вас

Двама руски дипломати са обвинени за изнасяне на държавни тайни от България

Откриха трима нелегални имигранти, скрити в тайник на автобус на „Капитан Андреево“

Юсейн Болт ще става баща

Премиерът се срещна с министъра на външните работи на Кипър

Обявяват грипна ваканция в пет община на Пиринско

42-годишна жена е задържана заради фалшивия сигнал за бомба в Благоевград

Учени с пробив в генетиката: Скоро ще ядем, но без да дебелеем

В топ 10 сме по брой на студенти от ЕС във Великобритания 6000 българи са отишли да учат на Острова за година

Въпреки Брекзит Обединеното кралство продължава да бъде една от най-предпочитаните дестинации сред българските студенти. Според данни на Британския статистически институт за висше образование (HESA) над 6000 българи са избрали да продължат образованието си именно там през изминалата 2016 година. Нещо повече, страната ни влиза в класацията на 10-те топ държави в рамките на Европейския съюз, пращащи най-много чуждестранни студенти на Острова. Преди България се нареждат страни като Германия, Франция, Италия и Ирландия, които също са доста привлекателни за решилите да учат зад граница. Интересен е фактът, че северната ни съседка ни изпреварва в класацията, като над 7000 румънски студенти са записали да следват в британски университети, съобщават още от института.

Ако до преди 10 години “бягането” в чужбина означаваше търсене на стабилност и сигурност поради крайно лошите икономически условия в България, ниския стандарт на живот и пречките за намиране на работа, то към днешна дата причините са по-различни.

Наред с получаването на по-добра квалификация, призната на международно ниво, обучението извън граница дава на младите уникална възможност да разширят мирогледа си и да пречупят стереотипите си, общувайки с представители на различни националности, етноси, религии и раси.

Материалната база в британските университети несъмнено се оказва по-добра, въпреки вложените средства и опити за техническо обновяване и у нас в последните години. Висшите учебни заведения на Острова високо ценят студентския труд, а в почти всички страни (с изключение на Дания) се прилага закон, забраняващ на студентите да работят повече от позволения лимит за седмица, който обикновено е между 5 и 20 часа, в зависимост от местното законодателство.
Друго важно предимство на британската образователна система са честите срещи между студенти и работодатели, организирани от университетските администрации. Така шансовете за започване на стаж или работа значително се увеличават, ако направиш добро впечатление и демонстрираш качествата си.

Навярно най-положителната страна на образованието там е помощта, която студентите получават при оформянето на автобиографиите и мотивационните си писма при кандидатстване за стаж или работа. Преподавателите от британските висши учебни заведения се оказват крайно отзивчиви и полезни като преглеждат и коригират документите, съветвайки бъдещите специалисти на какво точно да наблегнат при евентуално интервю. Практика, която, за съжаление, почти отсъства в българските университети.

Българска студентка: Залагат значително повече на придобиването на практически умения

„С преподавателите си можем да разговаряме за всичко“, казва Елена Солакова
„С преподавателите си можем да разговаряме за всичко“, казва Елена Солакова

Елена Солакова е студент по Реклама и ПР в Американския университет Ричмънд в Лондон:
“Във Великобритания залагат значително повече на придобиването на практически умения, отколкото на теоретични познания, както се случва в по-голяма част от родните ВУЗ-ове. Солидната практическа подготовка по време на следването увеличава възможностите за реализация, създавайки готови за пазара на труда кадри още преди завършване”.

Според българката, нивото на общуване с преподавателите също се оказва по-ефективно. “В самата програма са заложени определен брой часове за консултации с лекторите, които са задължителни за всеки”, обяснява тя. По време на тях, студентите могат да обсъдят с професорите си всичко, което ги вълнува: от затрудненията, които изпитват в учебния процес, през здравословното си и психическо състояние до любимите си занимания извън

 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.