Земетресение с магнитуд 5,1 в югоизточния турски окръг Адъяман, има пострадали

Фокус за всякакви претенции Новият модел е по-просторен и по-лек

Желяз Андреев: Договорът за правна помощ със САЩ не дава никаква защита на българите

Напрежение по гръцките острови в Егейско море заради мигрантите

Хасан Адемов: Нужна е кардинална промяна в подпомагането на хора с увреждания

Европейските страни и САЩ постигнаха съгласие за условията на ядрената сделка в Иран

Макрон: Тръмп и аз сме гарантите на световния ред

Декларацията от срещата ЕС-Западни Балкани ще бъде подписана само от 28-те страни-членки

Агенцията за борба с градушките открива новия сезон с 8600 ракети

Какви разказва полицай на сексолог?

Валентин Радев: Ще увеличим хората при охрана на мачовете

Адвокатът на мъжа, хвърлил бомба срещу полицайка: Йордан Исаев иска да сключи споразумение с прокуратурата

Фенът, който рани полицайката: Много съжалявам!

Нинова: Високата заплата на депутатите не попречи на „Суджукгейт“ и „Хасовогейт“ Възнагражденията не се дават, за да не се краде, допълни лидерът на БСП

Адвокатът на бомбаджията: Друг човек му я е подал, бутнали го докато хвърля

В Турция приветстват лекцията на Борисов

Вчерашната лекция на премиера Бойко Борисов, организирана от “Труд” и УНСС, произведе новини и на турска територия. Причината – според държавната телеграфна агенция на южната ни съседка и един от близките до властта вестници нашият премиер е застанал зад Реджеп Ердоган в скандала, в който Анкара и НАТО са забъркани от няколко дни.

Турският президент разпореди изтеглянето на 40 войници от учение на Алианса в Норвегия заради компютърна симулация, в която като „вражески лидер” е бил посочен Реджеп Ердоган. Генералният секретар на НАТО се извини за случилото се и посочи, че вината е на външен подизпълнител, като по случая се води разследване.

В Анкара обаче не приеха извинението, а докато близки до властта медии тиражират конспиративни теории, един от президентските съветници заговори за излизане от НАТО.

На този фон дойде и изказването на Борисов по време на лекцията: „Това че президентът Ердоган оттегли своите военни от ученията в Норвегия е знак, който аз отдавна поставям на Европейските съвети. Основните лидери в Европа когато стане въпрос за Турция и президента Ердоган са на пълно отричане – няма тема, по която да се сближат (…) Това е най-силната армия в Южния фланг на НАТО. Е ли логично да считаш, че един човек е изцяло неприемлив за тебе и в същото време да му дадеш пушката с патроните и да ти пази гърба…? И то не мина много време и това се случи (…) Политиците и дипломатите трябва да си дадат ясна сметка, че мира и преговорите са най-доброто средство”.

„Борисов критикува политиката на ЕС за Турция”, пише Анадолската агенция. Според медията министър-председателят ни е „похвалил” бойкота, който Анкара обяви на НАТО.

„Сабах” е още по-категоричен в своето заглавие: „Българският премиер Борисов подкрепя Турция”.

Още по темата

  1. Договаряме с Китай домакинство на формата „16+1” Бойко Борисов: Шенген трябва да се преработи (обзор) На публична лекция, организирана от „Труд” и УНСС, премиерът анализира ролята на България в балканската и европейската политика

  2. На лекцията в УНСС по покана на "Труд" Борисов: България става естествен кръстопът на всички транспортни коридори

  3. На лекцията в УНСС по покана на "Труд" Борисов: България може да е домакин на срещата с Китай 16+1 през 2018 г.

  4. След лекцията на Борисов в УНСС Петьо Блъсков: Ще продължим да организираме такива срещи Ще поканим догодина и други европейски премиери, с които България има отношения, обяви главният редактор на "Труд"

  5. Live На лекцията в УНСС по покана на "Труд" Бойко Борисов: Балканите трябва да влязат в ЕС По време на българското европредседателство да покажем на Европа, че сме си научили уроците и вече не сме барутен погреб, призова премиерът

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Пак добре, щом още не ни е предложил за Вилает Булгаристан, както Тато ни предлагаше за 16-а Република. Византийските тактики имат един съществен недостатък, който Народът е обобщил в поговорката “Хитрата сврака – с двата крака!”.

  2. ВСИЧКО СИ Е БИЗНЕС.ЕРДОГАН Е И БИЗНЕСМЕН.ЕДИН ОТ НАЙ-БОГАТИТЕ В ТУРЦИЯ.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.