В целия ЕС стартира томболата UBI4ALL за безусловен базов доход 

800 евро Безусловен базов доход (ББД) на месец могат да спечелят хората в Европейския съюз 

UBI4ALL, както е наречен паневропейският проект, набира финансиране чрез кампания и ги дава чрез томбола като Безусловен базов доход. Състезанието е отворено за всички на възраст минимум 16 години и пребиваващи в държава от ЕС. Плащането на ББД се извършва за една година и за него няма никакви условия.

Регистрацията е безплатна, лотарията разчита на дарения. UBI4ALL има за цел да превърне Базовия доход в реалност в целия ЕС. По този начин, конкретният житейски опит с ББД ще обогати дискусиите, основани на мненията за него, които се проведоха до момента. Базираната в Берлин асоциация Mein Grundeinkommen вече много успешно прилага концепцията за придобиване на опит с Базов доход в немскоговорящия свят от 2014 г. UBI4ALL вече извежда тази концепция на европейско ниво. Хелвиг Фенър, инициатор на UBI4ALL и бивш служител на Mein Grundeinkommen, казва: "Идеята за Базов доход не познава национални граници. Време е да се създаде устойчива концепция в политиката на ЕС за осигуряване на средства за препитание без никакви условия". 

Причината за основаването на UBI4ALL беше стартирането на Европейската гражданска инициатива (ЕГИ) за Безусловен базов доход в целия ЕС, която се провежда в продължение на една година. Тази Европейска гражданска инициатива е събрала почти 70 000 подписа от стартирането й в края на месец септември тази година.

Някои многолюдни страни като Испания и Германия вече са успели да съберат около и над 30% от подписите от националната квота на страните. Словения дори успя да събере вече над 100% от необходимите подписи. 

Европейската гражданска инициатива за Безусловен базов доход може да бъде подкрепена със своя глас тук:  https://eci.ec.europa.eu/014/public/#/screen/home. 

Всеки може да се включи в томболата за Безусловен базов доход в целия Европейски съюз тук: https://ubi4all.eu/. 

Коментари

Задължително поле