В Шлема парите са повече, но и глобите

Анна Татишвили

Само след 3 дни стартира откритото първенство на САЩ в Ню Йорк, последен турнир от Големия шлем за сезона. А надпреварата, която в схемата си побира 128 тенисисти, стана за нискорейнтинговите играчи един от основните източници на доходи. И след като състезателите през 2012-а заплашиха АТП да бойкотират турнирите заради несправедливо разпределение на парите, наградните фондове стремглаво тръгнаха нагоре. Разбира се, спечели елитът. Сега победителите получават около $4 млн. Но в първите кръгове сумите също са впечатляващи. Например, на Ю Ес Оупън само за попадане в основната схема играчите взимат по 58 000 долара.

Всъщност тенисистите от топ 10 прибират голяма част от наградния фонд. Останалите използват всяка възможност да спечелят, дори с травми. До миналата година това им бе позволено. Но от 2018-а АТП въведе ново правило, за да спре фиктивната игра. Ако тенисистът се е класирал според ранглистата, но се откаже преди старта, независимо от това взима половината пари. Така организаторите възнаграждават работата им през сезона, която им позволява да попаднат в основната схема. Осигуряват си и качествени двубои. Сега дори има санкции, които стигат на 100 процента лишаване от спечелените средства. Например, ако „контузеният“ се откаже в първия кръг или играта му не съответства на професионалните стандарти. Правилото работи.

Този сезон за първи път двама играчи останаха без всичките си средства от наградния фонд. Макар че по-късно им ги връщат след контестации. Потърпевши са Анна Татишвили (САЩ) на „Ролан Гарос“ и Бърнард Томич (Австралия) на „Уимбълдън“ И в двата случая съдиите решават, че играта им не съответства на стандартите.

Татишвили, например, се върна на корта след 2-годишно лечение на травма. Преди турнира тя е прегледана от физиотерапевт на Женската тенис асоциация и двама лекари на „Ролан Гарос“, които постановяват, че тя може да играе. Но на самото състезание супервайзорът и реферите решават, че тя не показва нужното ниво. Нейният екип от юристи повежда битка срещу тази несправедливост и печели. Дава примери със 123 мача при жените за периода 2016 – 2018 г., приключили за по-малко от час, в които са направени 12-13 гейма. Така доказват, че продължителността на мача не е показателна за качеството. А с това изплува и основният недостатък на правилото – липса на обиктивни критерии, които да определят професионализма на тенисистите.

Коментари

Задължително поле